Havlova amnestie: Mohl pouštět jen kriminálníky, Husák se mu pomstil. Zkušený právník z okolí Klause promluvil

03.05.2019 20:45

Právník Pavel Hasenkopf zareagoval na článek serveru iDNES.cz týkající se Havlovy velké amnestie z roku 1990. Podle něj tam totiž chybí jedna málo známá, ale zato velmi podstatná informace.

Havlova amnestie: Mohl pouštět jen kriminálníky, Husák se mu pomstil. Zkušený právník z okolí Klause promluvil
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Hasenkopf

„Amnestii politickým vězňům dal 8. 12. 1989, tedy 9 dní před svou abdikací, už Gustáv Husák (č. 150/1989 Sb.). Pokud chtěl nějakou amnestii při svém nástupu udělit i Václav Havel, v podstatě už mohl propouštět jen kriminálníky,“ poznamenal Hasenkopf.

„Já nevím, komunismus nebyla zrovna doba, kdy na spravedlivé soudní procesy byl brán zřetel. A nakolik nepolitičtí vězni byli opravdu zavření právem, je taky otázka. Sám za sebe si myslím, že je lepší propustit 10 kriminálníků, než věznit byť jednoho nespravedlivě. A na to, že ti, co byli proti režimu, sedí pouze za politické přečiny, bych teda nespoléhal. Ta Klausova, to byla už poněkud jiná písnička,“ poznamenal následně jeden z diskutérů.

„Mýlíte se. Husák nechal propustit opravdu všechny, kdo byli kvůli politice obviněni i z běžných kriminálních trestných činů. Na Havla zbyli fakt jen ti echt kriminálníci,“ poznamenal další.

„Když jsem dostal na podzim 2012 za úkol napsat nějaký návrh amnestie s tím, že to nemá být žádná tuctovka za účelem vylidnění ve švech praskajících věznic, ale má to nést politické poselství, že je třeba překopat celý systém souzení, začal jsem tím, že jsem si prostudoval všechny amnestie od roku 1918. A protože na Hradě spousta lidí v roce 2012 ještě Husáka pamatovala, tak trochu tuším, že to byla svým způsobem Husákova pomsta, že Havlovi vyfoukl ‚politické‘...  Zas na druhou stranu, když jsi v krimu, tak každý den, o který tam budeš míň, dobrý,“ dodal.

Anketa

Podporujete vládu Andreje Babiše? (Hlasování od 1.5.2019)

78%
hlasovalo: 21592 lidí

„Btw, když jsem u toho roku 2013, Klaus sice nějaké lidi pustil, ale už se nedoceňuje, že tím jen uvolnil místa ve věznicích lidem, kteří čekali na nástup trestu,“ poznamenal Hasenkopf, jenž byl právním poradcem exprezidenta Václava Klause. 

Server iDNES.cz se Havlově amnestii věnoval poměrně obšírně. Amnestie, která se odehrála před 30 lety, přinesla totiž svobodu tisícům vězňů. Mezi ně patřil i Jaroslav Oplíštil, jenž byl odsouzen za pedofilii. Následně byl zaměstnán v pražské Nemocnici na Bulovce na dětském oddělení, odkud odnesl sedmiměsíční holčičku, již znásilnil a udusil. Vrátil se do vězení na dalších 25 let. 

A nebyl sám, kdo se do vězení vrátil. Na konci roku 1991 totiž amnestovaní, kteří se vrátili do vězení, představovali čtvrtinu všech trestanců. 

Původní text ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…