Havlová z Úsvitu od plic: Šílený problém! Bakala se strašně napakoval

03.06.2016 22:10

ROZHOVOR Moravskoslezský kraj má zaděláno na další problémy. Nejen přímo s dolem Paskov, ale také s nesčetnými pozemky, které podle poslankyně Olgy Havlové výhodně skoupil Zdeněk Bakala. Obslužné provozy, které začnou také krachovat, už nepatří „pod důl“, stejně tak neexistuje učiliště. Není, kdo by vychovával hornickou mládež. K tomu ještě všude působí pracovní agentury, které zaměstnávají Poláky, kteří by podle platné legislativy pod zemí už pracovat neměli. Na to ještě levná čínská ocel, které se na rozdíl třeba od USA neumíme bránit.

Havlová z Úsvitu od plic: Šílený problém! Bakala se strašně napakoval
Foto: VV
Popisek: Poslankyně za hnutí Úsvit přímé demokracie Olga Havlová

Jste poslankyně za Moravskoslezský kraj, takže situace nejen v OKD, ale v celém hornictví se vás jistě bytostně dotýká…

Bakala se tam strašně napakoval, a na konec nám to všem nechá se 17 miliardovým dluhem. Šachtám by stačilo, aby se jim dalo dvě stě milionů ročně dotace na uhlí, a třetí rok už jsou schopny normálně jet. Protože se nyní stále hovoří o útlumu, tak oni nerazili další štoly, tam se jenom dobírá. Podle hornického zákona jsou povinni vytěžit ložisko, což se absolutně v současné době neděje. Tam se porušuje, na co se sáhne.

Co se týká mezd a rent, kdyby se to vrátilo, jak bylo, tak se nemusel vymýšlet další zákon. Když se mne ptali, kde se na to vezme... To je to nejjednodušší. Ze zákona může ten, kdo doluje naše těžební bohatství, odvádět do státního rozpočtu až deset procent z vytěžené tuny. A kolik odváděl Bakala? Jedno a půl procenta! Spočítali jsme, že by 2,5 procenta stačilo, aby se vyplatily horníkům důchody a renty. Ono se to vidí jenom na tom Paskově, ale Bakala rozprodal všechny provozy, které se šachtou souvisí. A mluví se jenom o hornících! Vzduchotechnika, voda, elektřina, kantýny, jídelny, to vše je rozprodané a má to úplně někdo jiný. To jsou společnosti, které to koupily a nedostanou ani za to ty peníze, když se těžba zastaví, to znamená, že obral i tyto společnosti kolem dokola a ty nebudou mít nárok vůbec na nic. Peníze dostanou jenom ti horníci, těch 8000, a ostatní nic – a těch je daleko více. Dnes je tam nějakých 1600 horníků, a to se ještě všem nepočítají expozice.

Jaká vlastně byla situace s důchody?

Když se zrušila kategorizace, tak bylo vládní nařízení, že chlapi, kteří začali fárat před rokem 2013, splnili expozice do roku 2013, šli do důchodu, jak to bylo původně – v  55 letech s rentou. Jenomže se stalo, že už jsou kluci, kteří začali fárat po roce 2013 a splnili expozice. A nebo zase překročili ten rok 2013 i s těmi expozicemi, i když začali fárat před rokem 2003. To znamená, že je spousta horníků, kteří mají splněné expozice, ale nešli časově zapasovat do vládního nařízení. Takže jsme chtěli, ať se jen odbourají roky – 2003, 2013 – aby to pasovalo na všechny horníky. Kdyby se to udělalo, tak by to bylo bez problémů, vůbec by se nad tím nikdo nepozastavil, a ani by se o tom nevědělo. Ale oni začali vymýšlet nový zákon... a vymysleli zákon „jako prase“. Na tripartitě se prý udělala nějaká dohoda, tak jsem do toho nechtěla dál vrtat. Nakonec domluvili, že půjdou o pět let dříve do důchodu. Takže když půjde chlap v 65, tak horník půjde v 60, a průměrný věk horníka je 57, takže oni domluvili, že jako horník půjdete do důchodu tři roky po své smrti. Samozřejmě, že jsem to v Parlamentu nepodpořila; a oni to ještě chtěli udělat ve zkráceném režimu, nakonec se tam dal pozměňovací návrh – o 7 let dříve do důchodu. My tady řešíme lidi, kteří mají půjčky, plat 35 000 a my jim dáme 8000 a Bakala odejde s miliardami? 

Každopádně jsou problémy i s pozemky…

Přišla jsem na další věc. Domy se vykupují v předstihu. Oni koupí dům bez ohledu na to, kdy se tam bude těžit. Třeba v předstihu 15 let. Ten dům koupí, lidé tam mají právo ještě pět nebo deset let bydlet, podle toho, jak se předpokládá, že by se tam začalo těžit. Za tu dobu a za ty peníze si mají sehnat, nebo postavit nový dům, ale oni na Bakalu nepřevedou nemovitost, protože oni v ní bydlí. Tudíž nedochází k převodu majetku a neplatí se daň do státní kasy. Ale to bych oželela. Jenomže současně koupí Bakala zahradu i s tím domem, vše na sebe okamžitě přepíše a zaplatí státu daň za převod pozemku, a dostane se tak k pozemku, který měl zpátky dostat stát, a ne Bakala. To znamená, že my jsme přišli o mnoho pozemků. A dnes je chceme od Bakaly vykoupit, abychom měli průmyslovou zónu?!

…to je vlastně případ, kdy Moravskoslezský kraj řešil výkup pozemků za nějakých dvě stě milionů…

Ano, to je přesně ono! Ale takových pozemků tam představuje půlku kraje, to je jen malinkatá část. To je pár hektarů, ale on takových pozemků vlastní strašně moc; a mně říká ministr Jurečka: „On to musí rekultivovat.“ Ale já na to: „Jestliže to je můj pozemek, jak mne donutíte k nějaké rekultivaci?“ Ale to prý platí stát… jenže je jen moje věc, jestli vás na ten pozemek pustím…

A když dolují, tak mají ze zákona povinnost vytvářen takzvaný fond pro důlní škody. A ty baráky a pozemky se vykupovaly z tohoto fondu, což je absolutně protiprávní, až do roku 2012, kdy na to občanské spolky začaly poukazovat. Dnes podle nového horního zákona se nesmí vykoupit, když se ví, že se do pěti let tam nebude dolovat.

Dá se Paskov vůbec oželet?

Paskov má nejkvalitnější černé uhlí. Jestliže jednou ty šachty zavřeme, tak je nikdy neotevřeme. Bakala neměl žádná učňovská střediska, takže nemáme horníky, nemá je kdo to řemeslo naučit. Jsou tam nové stroje, takže k nim nemůžete jen tak někoho posadit či postavit. Nemluví se vůbec o tom, že jednu dobu šlo 90 procent uhlí do zdravotnictví. Jestliže se Paskov jednou zavře, tak bude šílený problém. Poslouchala jsem vysvětlení studie, že Paskov mohl prorazit jeden tunel, když se ve Frenštátě těžilo, že by se udělaly jenom odvětrávací šachty a že by se to vozilo spodem do Paskova. Takže nahoře na povrchu ve Frenštátě by nikdo nepoznal, že se dole těží uhlí. To už bylo kdysi připravené, a dnes to nikdo nechce slyšet.

Není žádným tajemstvím, že na Ostravsku pracují přes agentury Poláci, kteří se mají na rozdíl od našich havířů neskonale lépe. Kde je „jádro pudla“?

U nás kluci, když dosáhnou limitu expozice, nesmějí fárat a dělají na povrchu a berou průměrnou mzdu. U nás dělá spousta Poláků, kteří jsou zaměstnáni přes agenturu. Ta nesmí zjišťovat, jestli dotyčný má nebo nemá splněné expozice; takže když začne v osmnácti fárat, tak ve 42 až 43 letech má v Polsku splněné expozice, dostane rentu 6000 zlotých, což je v přepočtu skoro 40 000 korun, a jde dělat k nám přes agenturu  za dalších 35 000. Deset procent platí agentuře, tak to rád dá.

Ve Francii nebo kdekoliv jinde v západní Evropě, kdyby byla takováto situace, tak by nastaly obrovské protesty. Jsme i u nás k nim blízko?

Jsme úplně mimo mísu. Ještě před třemi lety, když jsem ještě nebyla v parlamentu, jsem je vyzývala, aby stávkovali. Už tenkrát se báli  A dnes mám obavy, že veškeré vedení, včetně odborů, je od Bakaly také zaplaceno. Teď zvažují, když vyhlašovali stávkovou pohotovost, že by zůstali dole. Oni totiž chtějí stávkovat tak, že nevyfárají.  V tuto chvíli nevím, jestli jsou to schopni udělat, nebo ne. Pro zajímavost, při nedávném jednání jsem nechtěla, aby tam bylo vedení podniku, ale jenom předáci. Samozřejmě, že tam vedení bylo…

Severní Morava je jakoby zakletá. Dalším nebezpečím je levná ocel z Číny a s tím související problém ocelářského a hutního průmyslu. Jak to v této oblasti vidíte vy?

Další hrozbou je Čína, která k nám vozí levnou ocel. Amerika se brání tím, že zavedla 200 procent clo. A naši vymysleli a schválili pro Čínu clo 16 procent. Ale to ještě není to nejhorší. Amerika, aby chránila své ocelářství, tak během třech měsíců udělala další clo na studenou válcovanou ocel dováženou z Číny. A dobře poslouchejte – 522 procent! A my máme pořád jenom šestnáct. Z poslanců z Moravskoslezského kraje pro to jenom dva zvedli ruku! Byla jsem v šoku z Ano a ČSSD. Tak jsme pak za nimi se Stanjurou šli a říkali jsme – my vás hodíme na pospas těm lidem, ať vás tady vymlátí bejčákama. Tak vy bojujete za kraj, tak si vás zvolili! Vždyť na to bude platit celá republika. A  horníci řekli – nám stačí 200 milionů ročně, což je nic, to je z celkového státního rozpočtu částka, co se vejde za malíček. Přitom se uvažuje, že se dá vinařům miliarda na to, že jim mráz spálil vinice. 200 milionů horníkům, to je úplně výsměch.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…