Havlovi se za to tleskalo, Zemanovi nadáváme. Budete koukat, na jakém webu toto napsali

24.06.2015 21:51

Po společné schůzce ústavních činitelů je stále jasnější, že prezidentovi budou „přistřižena křídla“ v otázkách zahraniční politiky. Hlava státu nebude moci sjednávat mezinárodní smlouvy, stejně tak bude zdůrazněno, že za zahraniční politiku odpovídá vláda. Daniel Kaiser konstatuje, že se kvůli Miloši Zemanovi bohužel vzdalujeme Václavu Havlovi. Přitom by stačilo počkat, až Zemanovi skončí mandát.

Havlovi se za to tleskalo, Zemanovi nadáváme. Budete koukat, na jakém webu toto napsali
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident obdržel poukaz na let nad Vysočinou i čestný pilotní průkaz

Prezident Miloš Zeman čas od času mluví jinak než vláda. Nejvíce je to vidět na rusko-ukrajinské krizi, o které hlava státu mluvívá jako o občanské válce, přičemž umenšuje vliv Ruska v celé situaci. V jiných otázkách se ale s vládou shoduje. Navíc nemusí to být vždy dokonalé, ale Zeman jednoho dne ve funkci skončí a přijde jiný prezident, který se může chovat jinak.

Poslanci dělají to, co nemají, a zanedbávají jiný problém

„U Havla o schopnosti přinášet disentní náměty do veřejné debaty na domácí i světové scéně asi nikdo nepochybuje, ale dobré bylo i reptání prezidenta Klause proti stále hlubší evropské integraci nebo proti politické módě kolem globálního oteplování – v obou směrech dává vývoj za pravdu spíš bývalému prezidentovi než všem těm pozorovatelům znepokojeným faktem, že z Prahy zase zazněly dva různé tóny. Asi se pár lidí bude radovat, co se to zase povedlo udělat Zemanovi. Ve skutečnosti to bude další úkrok od Havla,“ posteskl si komentátor na serveru Echo24.

Připomněl také, jak vlastně rozdělení rolí mezi vládou a prezidentem vzniklo. Havel coby prezident nabídl Klausovi dohodu, že bude podporovat jeho vnitřní politiku v oblasti hospodářství a ekonomiky, za což dostane více prostoru v zahraniční politice. Jak vidno, autor má za to, že toto rozdělení bylo přínosné.

A mohlo by být přínosné i s jinými prezidenty, jenže to se teď změní, neboť politici mění ústavu tam, kde by nemuseli, a naopak nečiní nic tam, kde by měli – to jest v domácí politice. Prezidentovi by se prý měla spíše omezit svévole v sestavování vlád než v zahraniční politice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…