Havlovská zahraniční politika? Před třiceti lety ano, dnes ne, varuje sinolog

17.12.2021 9:45

Nastupující vláda Petra Fialy se v oblasti zahraniční politiky hodlá vrátit k tradici havlovské zahraniční politiky. Sinolog Vít Vojta však upozorňuje, že návrat k politice, kterou bylo možné praktikovat před třiceti lety, k politice napodobování Spojených států, nám příliš neprospěje.

Havlovská zahraniční politika? Před třiceti lety ano, dnes ne, varuje sinolog
Foto: Repro Gov.cn
Popisek: Čínský prezident Si Ťin-pching, videokonference s prezidentem USA

Vláda Petra Fialy složená z ODS, lidovců, TOP 09, Pirátů a Starostů se v koaliční smlouvě hlásí k havlovské zahraniční politice. Sinolog Vít Vojta se v komentáři pro páteční MF Dnes zamyslel nad tím, co bude tento návrat k tradici z 90. let minulého století znamenat v praxi. Je přesvědčen, že nic dobrého.

Vojta má totiž za to, že Česko v 90. letech v podstatě kopírovalo politiku USA a stavělo se do role jakéhosi morálního majáku, který měl asijským zemím ukázat výhody v přechodu k demokracii západního střihu.

„Z euforie nad rozpadem sovětského bloku tehdy nadšené Spojené státy financovaly řadu českých institucí a jednotlivců, a velmi tak pomohly našemu novému státu k rychlejšímu přerodu. Měnili jsme se k americkému obrazu, protože tato cesta se tehdy zdála jako jediná správná a americký symbol svobody dával Čechům naději,“ napsal Vojta.

A hned svou myšlenku rozvedl.

„Koncept roubování našich „západních“ hodnot na odlišné kulturní rámce má přinejmenším sporné výsledky, nelze-li jej označit za debakl celé západní zahraniční politiky posledních desetiletí. Naopak, nastává silná asijská hospodářská integrace, která bude stárnoucí Západ a jeho hodnoty nemilosrdně odsouvat na vedlejší kolej,“ varoval sinolog.

Je přesvědčen, že je třeba kráčet cestou dialogu s asijskými zeměmi. I s Čínou, které se věnuje dlouhodobě a kde tlumočil i prezidentu Miloši Zemanovi při jeho zahraničních cestách.

„Je čas přestat hrát roli satelitu cizí zahraniční politiky. Ve vztazích k Číně je potřeba mnohem více analyzovat a prosazovat strategické cíle naší republiky a EU. Vždyť vzhledem k čínské velikosti, efektivitě a rostoucí evropské účasti už nemá smysl ji dál zkoušet, ani vylučovat, ani vyučovat,“ upozornil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…