Hayato Okamura a Martin Fendrych chválí ministra zahraničí Petříčka: Díkybohu za něj. Je to zápaďák!

27.11.2018 19:41

Zatímco prezident Miloš Zeman označil současného ministra zahraničí Tomáše Petříčka za pouhou loutku neúspěšného kandidáta na post ministra zahraničí Miroslava Pocheho, neúspěšný kandidát do Sněmovny i do Senátu Hayato Okamura či komentátor Martin Fendrych Petříčka pochválili. Vítají, že se konečně objevil politik, který nahlas říká, že patříme do EU a na Západ.

Hayato Okamura a Martin Fendrych chválí ministra zahraničí Petříčka: Díkybohu za něj. Je to zápaďák!
Foto: repro ČT
Popisek: Tomáš Petříček

Když se Tomáš Petříček (ČSSD) stal ministrem zahraničí, pravicová opozice varovala, že je to člověk v diplomatických kruzích málo známý a jako takový bohužel nemusí být nijak výrazným ministrem zahraničí.

Prezident Miloš Zeman byl vůči Petříčkovi ještě kritičtější. Ještě před nástupem Petříčka do úřadu říkal, že by mohl vykonávat pouze vůli neúspěšného kandidáta na ministra Miroslava Pocheho. Petříček býval asistentem tohoto europoslance. Netrvalo dlouho a Zeman označil Petříčka za loutku v rukou Miroslava Pocheho.

Neúspěšný kandidát do Senátu a Sněmovny Hayato Okamura a komentátor Martin Fendrych dnes hodnotí Petříčka zcela opačně. Vidí v něm politika, který se nebojí nahlas říkat, že patříme do EU, že členství v EU nemá pro nás reálnou alternativu. Stejně tak nahlas říká, že patříme na Západ.

„Díkybohu za našeho ministra zahraničí, za jeho upřímné osobní proevropské přesvědčení, za jeho proevropskou politiku. Tento demokrat a Evropan si v nynější rozkolísané české společnosti zaslouží rozhodnou podporu – a to bez ohledu na stranické sympatie. Je důležité, aby naše vláda a zahraniční politika byly a zůstávaly proevropské,“ napsal na adresu Petříčka Hayato Okamura na sociální síti Facebook.

Martin Fendrych se vyjádřil ještě košatěji. Zpočátku prý pochyboval, zda se Petříček zařadí mezi takové velikány české zahraniční politiky, jakými byli Jiří Dienstbier starší či Karel Schwarzenberg, ale Petříčkovi je prý třeba připsat ku cti, že se snaží zařadit do této skupiny. „Dost možná byl jmenován právě proto, že ho Zeman a Babiš mylně odhadli jako loutku, jako někoho, kdo je tvárný, poddajný, nebude zlobit, bude vděčný za funkci, nic víc. (Dodejme, že si to ale jistě nemyslel Jan Hamáček, šéf ČSSD; zná ho dlouho, musel vědět, že to není pejsek na řemínku, za což Hamáčkovi patří dík.),“ napsal komentátor na serveru Aktuálně.cz.

„Jako ministr zahraničí Petříček slouží měsíc a půl, jmenován byl letos 16. října. Za tu krátkou dobu vidíme jasně: jde o západního diplomata, který to jen nehraje (jako Babiš, jenž klidně odmítne migrační pakt jen proto, že je migrační, i když ta úmluva nabízí mimo jiné ochranu našim lidem pracujícím v zahraničí a je v našem zájmu ji přijmout) a který Západ nehodlá podvracet jako Zeman,“ pokračoval Fendrych.

Prostě a krátce řečeno, Petříček nejedná jako pejsek vedený na něčím vodítku. Dokazuje to i tím, že vyzývá premiéra Andreje Babiše (ANO) k odchodu z vlády, dokud se definitivně neprošetří případ farmy Čapí hnízdo, v němž je premiér obviněn ze spáchání dotačního podvodu. Babišovi se podobné výzvy pranic nelíbí.

Dnes se mluví o Petříčkově odvolání. Zeman dal v nedávném rozhovoru pro MF Dnes najevo, že by Babišovi nebránil, pokud by snad premiér chtěl měnit svou vládu, jenže kdyby to Babiš opravdu udělal a Petříčka z vlády vyhnal, podle Fendrycha by tím jen dokázal, že je sám veden na vodítku, a to právě z Hradu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…