Heger bude vysvětlovat škrty akutních lůžek

04.11.2012 10:40

Ministra zdravotnictví Leoše Hegera čeká v neděli nelehký úkol - na druhém dnu sjezdu České lékařské komory (ČLK) bude vysvětlovat další škrty lůžek. Těch by mělo být až šest tisíc a lékaři se obávají, že to může vést k razantnímu zhoršení zdravotnické péče.

Heger bude vysvětlovat škrty akutních lůžek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Leoš Heger

Pokud plán ministerstva zdravotnictví projde, nemocnice se budou muset rozloučit se šesti tisíci akutních lůžek. Rušení by provedly pojišťovny, které by s některými nemocnicemi už vůbec neuzavřely smlouvy. Celkově by se změny a škrty ve zdravotnictví dotkly celé jedné třetiny všech českých nemocnic. Plánuje se zrušení dvanácti z nich, další by pak uzavřely s pojišťovnou smlouvu na kratší dobu. Některé nemocnice budou muset škrtat i v nabídce péče, kterou pacientům poskytují.

Ministerstvo zdravotnictví kritice čelí s tím, že díky zrušeným lůžkům a dalším škrtům se budou moci našetřené peníze poslat do zbylých nemocnic. V těch by se tak měly objevit modernější přístroje a zlepšit by se měla i úroveň péče o pacienty. Zeštíhlení stavu akutních lůžek ale i přesto kritizují odbory, pacientské organizace a sdružení nemocnic. Těm také vadí, že v rušení budou hrát hlavní roli pojišťovny. Již 25. sjezd ČLK probíhá po celý víkend v pražském hotelu Clarion a navazuje na páteční konferenci lékařů, odborů, zdravotních pojišťoven, ministerstva a nemocnic.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

20:41 Škraloup s „predátory“ má i Nerudová. A větší, než přiznává

Když Danuše Nerudová kandidovala na prezidentku, mohl se národ díky zájmu novinářů o minulost uchaze…