Heger připravuje mapy. Dozvíte se, jak daleko to máte k doktorovi

27.05.2013 7:52

Deník MF DNES listoval v datech nemocných a dojíždění za zdravotní péčí. Ministerstvo zdravotnictví se touto otázkou také zabývá a připravuje interaktivní mapu, která každému ukáže, jak daleko má k nejbližšímu lékaři. Za některými specialisty se dnes dojíždí více než hodinu autem.

Heger připravuje mapy. Dozvíte se, jak daleko to máte k doktorovi
Foto: Archiv
Popisek: Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně, pohled na průčelí budovy

Nejčastěji prý dojíždí k lékaři, a to se širokou škálou onemocnění, obyvatelé Libereckého kraje. Ti jsou zcela orientováni na Prahu. Podle MF DNES je to dáno tím, že Praha je je relativně blízko, zhruba hodinu a půl autem. Podle deníku však podrobné zkoumání ukazuje na další problém, a to, že zde chybí lékaři některých odborností. Jako příklad dojíždění za zdravotní péčí uvádí MF DNES šedý zákal, který v místě bydliště řeší v Libereckém kraji pouze třetina nemocných.

Interaktivní mapa, kterou připravuje Ministerstvo zdravotnictví, prý dobře ukazuje, že dobře fungují přirozená centra s dobrou pověstí. MF DNES uvádí příklad onkologie na Žlutém kopci v Brně, kterou využije 99 procent žen z Jihomoravského kraje, které onemocní rakovinou prsu. Právě zdejší pracoviště má pověst nejlepšího centra v zemi, a proto ženy nemají potřebu hledat pomoc jinde.

Změna pojišťovny může vyřešit vzdálenost lékaře

V polovině června spustí prý Ministerstvo zdravotnictví interaktivní mapu. Lidé se tak podle ní budou moci rozhodnout, u které pojišťovny budou mít pojistku. „Na konci června je poslední termín, dokdy se lidé mohou přehlásit k jiné zdravotní pojišťovně. Proto chceme v polovině měsíce spustit na webu interaktivní mapy s tím, jak daleko mají ze svého místa bydliště k internistovi, gynekologovi či třeba za léčbou bolesti,“ řekl MF DNES ředitel kabinetu MZ Jan Růžička.

Mapa ukáže i počty jednotlivých lékařů u jednotlivých zdravotních pojišťoven. „Mapa bude totiž fungovat tak, že si lidé budou moci navolit konkrétní pojišťovnu a uvidí, jak hustou síť dotyčných specialistů v jejich regionu má,“ ukázal prý na zkušebním modelu Jan Michálek z MZ.

Již dnes je ze sebraných dat jasné, že nejvíce dojíždí lidé z Libereckého, Karlovarského a Pardubického kraje nebo z Vysočiny. Z mapy vyplývá i to, že internista je poměrně dostupný, zatímco ortopedů nebo dětských psychiatrů je nedostatek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjeva o pomoc s …