Heger se zmínil o léku na otravu. Stojí 200 tisíc na pacienta

13.09.2012 12:23

Ve čtvrtek dopoledne proběhla tisková konference ministerstva zdravotnictví v souvislosti se situací kolem metylalkoholu. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) shrnul dosavadní průběh případu a popsal postupy, které mají vést ke zjištění zdroje závadného alkoholu.

Heger se zmínil o léku na otravu. Stojí 200 tisíc na pacienta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger

Vláda na základě rozhodnutí speciálně ustavené pracovní skupiny vydala již ve středu zákaz prodeje a rozlévání alkoholu ve stáncích a mobilních zařízeních. Rozšíření tohoto zákazu na celkovou prohibici Heger nepředpokládá. 

"Není dostatek podkladů pro to, aby se prohibice vyhlásila plošně v celé republice. Není to šťastné řešení, zdroje jsou lokalizovány a týkají se levnějších lihovin," řekl ministr.

Stále není možné ukázat na jednoznačný zdroj. Zatím nelze identifikovat, které zdroje alkoholu jsou jedovaté. Nejedná se o originální výrobky, jde o padělky.

Heger o protijedu za 200 tisíc

Ministr oznámil, že na otravu metylalkoholem existuje lék. "Dostává se k nám v množství třiceti kusů. Bylo zařízeno jeho zoficiálnění k dočasnému použití. Z Norska ho dostáváme zdarma na vyzkoušení, jeho cena se pohybuje okolo 200 tisíc korun za jedno podání jednomu člověku," řekl Heger.

Prozatím ministr radí občanům, aby se konzumaci alkoholu v nejlepším případě zcela vyvarovali. Případně byli velmi obezřetní. "Pokud se necítíte dobře, jděte k lékaři. Jestli vám po konzumaci alkoholu není dobře déle než obvykle, vyhledejte lékařskou péči," radí ministr občanům.

Policejní prezident Martin Červíček ujišťoval, že Policie ČR dělá vše, co je v jejích silách, bez ohledu na finanční prostředky. "Policie se nyní snaží identifikovat dealery pančovaného alkoholu, následně se chtějí dostat k výrobcům. Probíhá celá řada expertíz," sdělil Červíček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…