Hejma: Piráti, ti komedianti, čujou šanci. Minář jde po voličích Okamury

11.01.2021 9:22

To byl majdan, ale bez převratu, soudí o událostech v USA Ondřej Hejma. Je mu podezřelé, jak málo bylo u Kapitolu policistů. „Republikánská strana se rozštěpí na ty, kteří budou zhnuseni Trumpem a pochopí, že vývoj se ubírá jinudy, a pak na věrné, kteří budou o to bojovnější. Bude to mazec,“ věštil budoucnost a připomenul i protesty Black Lives Matter. Věnoval se i domácím tématům. Tomio Okamura by měl prý zbystřit, po voličích mu jde Mikuláš Minář.

Hejma: Piráti, ti komedianti, čujou šanci. Minář jde po voličích Okamury
Foto: Repro FXTV
Popisek: Ondřej Hejma v novém studiu XTV

Xaver začal vzkazem ruských politiků, kteří USA říkají, že už je nemají co poučovat o demokracii. Dle Hejmy se to dalo očekávat, že při „tyjátru“ ve Washingtonu bude v Moskvě a v Pekingu bouchat šampaňské. „Já se přiznám, že jsem u toho seděl a říkal jsem si, to je normálně majdan. Normální majdan, frustrovaný, naštvaný lidi, který útočí na parlament a nakonec to chytlo ten hnusný, násilný konec. Stejně jako na tom majdanu. Akorát ten velký rozdíl mezi Ruskem a Amerikou, nebo v tomto případě Ukrajinou, je, že to nebyl převrat. To nebyl převrat, to byl prostě jenom majdan,“ hodnotil události Ondřej Hejma.

Anketa

Líbila se vám demonstrace za účasti Dana Landy a exprezidenta Klause?

19%
75%
hlasovalo: 16884 lidí

Trump podle něho uvažuje, jak se z šlamastyky dostat ven. Tvrdé jádro Trumpových voličů podle něho pojede dál, ale návrat Donalda Trumpa k politice bude prý obtížný. „Republikánská strana se rozštěpí na ty, kteří budou zhnuseni Trumpem a pochopí, že vývoj se ubírá jinudy, a pak na věrné, kteří budou o to bojovnější. Bude to mazec,“ přislíbil komentátor.

Moderátor zažertoval, že pokud se korespondenční volba nezavede i u nás, tak nebude žádná legrace. „Vy si děláte legraci, ale ty digitální komedianti pirátský už čujou možnost, těm by se to strašně líbilo,“ prohlásil Hejma a jednoznačně se vyslovil pro zachování uren a volebních lístků.

Další otázka, kterou si Hejma při sledování „majdanu“ kladl, byla, kde se nacházela policie. „To prostě nebylo pochopitelné, takhle významná budova, v ní všichni ti kongresmani, celá americká moc tam byla,“ řekl komentátor a dodal, že „znesvěcení“ Kapitolu klidně mohlo být zabráněno. „Já jsem viděl, jak tam jeden borec rozbil okno a tam nebyl nikdo, za tím oknem,“ neměl velké mínění o zákroku.

Zmíněna byla i věta profesora Igora Lukeše, že být demonstranti černoši, zatočila by s nimi policie velmi rychle. Hejma řekl, že to je taktika druhé strany, říkat, že se jedná o dvojí metr. „Když je Black Lives Matter v akci, když černoši pálí sámošky a policejní stanice, tak je tam Národní garda a hlídá to. Což mimochodem není pravda, protože jim se podařilo nejednu policejní stanici kompletně vypálit a reakce levicových politiků byla: ‚To víte, lidi dělaj, to co dělaj. To se nedá nic dělat.‘ A já si zase můžu myslet, že tam byli vpuštění úmyslně, aby se naprosto zdiskreditovali,“ mínil Ondřej Hejma.

Přišlo také na slova Mikuláš Mináře, předsedy Lidí PRO: „Potřebujeme pochopit frustraci a strachy lidí, kteří populisty a extremisty volí, mluvit s nimi a nabídnout jim alternativu, která vezme jejich potřeby vážně.“

Hejma mínil, že tady se odehrává přerod. „Tomio Okamura by měl zbystřit, protože Mikuláš Minář mu jde po elektorátu. Frustrovaní, ustrašení lidé, kteří volí extrémisty. O ty se právě uchází Mikuláš Minář,“ prohlásil. Ale zatím to prý nevypadá, že by Minář překonal zákonnou hranici 5 %. „Zatím se nechytaj, protože nemají co říct. To je klasická věc. Ta Letná mu trošku popletla hlavu,“ vyjádřil se o bývalém předsedovi Milionu chvilek.

Dále se s Xaverem věnoval spojenectví ODS s TOP 09 a lidovci pro následující volby. Moderátor uvedl, že mu přijde jako chyba, že se ODS spojuje s těmito stranami. Hejma souhlasil. „Je to blbý. Hlavně pro ně samotné. Oni se dostanou do té sněmovny, těch 15 % udělají. Ale na ODS zbude jen třetina těch mandátů. Zatímco kdyby tam naklusali s vlastní dvanáctkou, tak budou mít všechno. Čili straníci budou rozmrzelí a už začínají reptat,“ mínil.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Komentáře se dostalo i Landově sešlosti na Staroměstském náměstí, která v době natáčení ještě neproběhla. „Daniel Landa se do toho vrhnul neuvěřitelně, jako o život,“ mínil Xaver a Hejma dodal, že to připomíná události na Kapitolu. „Tam taky byla velká skupina, velký dav nespokojených s něčím, je celkem jedno s čím, v tomto případě s vládními nařízeními. Všichni ti trpící hospodští. Já myslím, že Dan se stal takovým jejich mluvčím. Já si myslím, že je to v pořádku, ti lidé mají mít nějakého mluvčího, mají mít možnost komunikovat s tou vládou,“ řekl, ale dodal, že ohledně neposlušnosti, otevření Česka a protivení se vládním nařízením má své pochybnosti. „Já si myslím, že jestli ta vláda něco dělá, tak studuje ty nálady obyvatelstva. Stejně jako Dan je sleduje. A podle mě si vláda myslí, že lidé v tuhle chvíli ještě nejsou zralí na otevření Česka. A že i proto trošku udržuje tu uzávěru,“ uvedl s tím, že se mu to nelíbí, ale nechce otevírat Česko proti vůli většiny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…