Hejtman ČSSD: Když vyhodíme všechny příznivce Zemana, smrskneme se na LIDEM

08.12.2012 6:41

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek prohlásil, že sociální demokracii by měl opustit každý, kdo navzdory oficiálnímu stanovisku strany nepodporuje v klání o prezidentský úřad Jiřího Dienstbiera ml. Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola ale upozorňuje na to, že pokud by se aplikoval Zaorálkův návrh, musela by být z ČSSD vyloučena většina členů.

Hejtman ČSSD: Když vyhodíme všechny příznivce Zemana, smrskneme se na LIDEM
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zeman na Hrad

Výzva k odchodu z ČSSD se podle Zaorálka týká i jeho kolegyně z vedení strany, místopředsedkyně strany Marie Benešové, jež veřejně podpořila Zemana, stejně jako třeba čestný předseda sociální demokracie Valtr Komárek či senátor a bývalý moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas. Podporu Zemanovi vyjádřil i nestranický člen senátorského klubu ČSSD Pavel Lebeda.

„Má jiného kandidáta, který patří k jiné politické straně. No tak by měl do ní odejít. Pokud je nějaká volební kampaň a ta strana do ní jde, tak pokud jsem členem té strany, tak bych měl respektovat, když jsme se demokraticky dobrali nějakého rozhodnutí, že jsem součástí určitého útvaru, který má určité hodnoty, nějak se dohodl a podle toho se chová. Ale není možné být v jedné straně a vést kampaň za nějakou stranu druhou,“ prohlásil Zaorálek pro čtvrteční vysílání Dvaceti minut Radiožurnálu.

Z ČSSD by se stali obři typu LIDEM

 „S názorem Lubomíra Zaorálka, kterého si jinak velmi vážím, nemohu souhlasit. Obávám se totiž, s ohledem na znalost názoru členské základny, že by se poté smrskla na stranu velikosti LIDEM. A to si jistě nepřeje ani pan Zaorálek,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Zimola.

O tom, co říká Zimola, svědčí údajná příhoda, která se prý stala v pražské ČSSD. V budově pražského magistrátu je zastupitelský klub ČSSD, jehož členem byl i Jiří Dienstbier. Ten prý jednou přišel do zasedací místnosti klubu a tam byl na dveřích vylepený plakát podporující Miloše Zemana. Dienstbier si měl poté dle tohoto příběhu stěžovat předsedovi strany Bohuslavu Sobotkovi. Ten prý přikázal, aby v regionech v kancelářích ČSSD byly vylepeny plakáty Dienstbiera. To ale prý mnozí šéfové regionů odmítli.

Samotný Dienstbier na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda by se mu líbilo vylučování těch členů ČSSD, kteří podporují Miloše Zemana, neodpověděl.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochcávka“ Poláků

10:50 140 Kč za 16 piv v polském Lidlu. Česká „ochcávka“ Poláků

Český trh s pivem klesá, neboť pivo díky daňové změně podražilo. Češi tak opět míří do Polska. V pol…