Hejtman: V Plzeňském kraji pracuje 30 procent z 26.000 ukrajinských uprchlíků

23.05.2022 11:21

V Plzeňském kraji pracuje 30 procent z téměř 26.000 registrovaných ukrajinských uprchlíků. Jde o 7720 zaměstnaných uprchlíků, což je podle vedení kraje nejvyšší počet v celé republice.

Hejtman: V Plzeňském kraji pracuje 30 procent z 26.000 ukrajinských uprchlíků
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Od počátku války na Ukrajině patří region mezi nejvíce zatížené kraje po Praze a středních Čechách. Už v době covidové krize se osvědčila komunikace se zaměstnavateli a touto cestou šel kraj také nyní, řekl dnes ČTK hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Podle něj je zaměstnanost vysoká díky spolupráci úřadu práce i dalších regionálních složek řešících uprchlickou krizi.

V Plzeňském kraji je aktuálně registrováno zhruba 26.000 ukrajinských uprchlíků, přes Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Plzni (KACPU) jich prošlo do neděle zhruba 23.700, o víkendu už jen menší desítky. KACPU zajistilo ubytování 2300 uprchlíkům. „Z příchozích je v kraji zhruba 7300 dětí ve věku tři až 18 let, z toho přes 2000 navštěvuje adaptační skupiny, školy a školky," uvedla mluvčí kraje Eva Mertlová.

Podle ní je kraj nejlepší v zaměstnávání uprchlíků. Aktuálně jich v ČR pracuje téměř 51.000, z toho v Plzeňském kraji je to podle evidence Úřadu práce v Plzni 7720. „I přesto, že jsme dlouhodobě krajem s vysokým počtem uprchlíků, umíme si s tím poradit. Podařilo se nám pozitivně motivovat a následně zaměstnat téměř 8000 uprchlíků. Považujeme to za velmi dobrý výsledek s ohledem na vysoký počet registrovaných. Poděkování patří hlavně kolegům z úřadu práce, kteří s nimi denně pracují," dodal hejtman.

Podle aktuálních informací z Úřadu práce ČR (ÚP), které poskytlo ČTK vedení kraje, využilo podle zaměstnavatelů od 24. února možnost pracovat v ČR přes 50.700 občanů Ukrajiny pod dočasnou ochranou. „Nastupují na pozice ve výrobě, v oblasti těžby a stavebnictví a třeba v dopravě. Zpravidla se jedná o dlouhodobě neobsazená pracovní místa," uvedl ÚP. Nejvíce občanů Ukrajiny pracuje podle úřadu momentálně v Plzeňském kraji, ve Středočeském je to zhruba 7200 osob a v Jihomoravském téměř 5300. Nejčastěji jako dělníci na montáži výrobků a zařízení, pomocní pracovníci v těžbě a stavebnictví, ve výrobě, dopravě i jako uklízeči.

Občané Ukrajiny prchající před válkou, kteří mají pobytové vízum za účelem dočasné ochrany, nepotřebují aktuálně povolení k zaměstnání ani zaměstnanecké karty. Nemusí se spoléhat na zprostředkovatele, uvedl ÚP. Mohou si najít sami zaměstnání u každé firmy, která hledá pracovníky. Jednou z nejčastějších překážek pro výkon především kvalifikovaných profesí je jazyková bariéra, dodala Mertlová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…