Herci si myslí, že stát se ke kultuře nechová hezky, vysvětloval ředitel Národního

09.08.2013 17:28

Národní divadlo opět má staronového ředitele - Jana Buriana. Ten upozorňuje na to, že situace kolem jeho odvolání nepředstavuje podstatu problému, s nímž se česká kultura potýká. Podstatnější prý je, jak se v posledních patnácti letech staví český stát k vlastní kultuře. Tato je podle jeho názoru podfinancována.

Herci si myslí, že stát se ke kultuře nechová hezky, vysvětloval ředitel Národního
Foto: narodni-divadlo.cz
Popisek: Národní divadlo v Praze

Jan Burian se vrací do pozice generálního ředitele Národního divadla. Ministr kultury Jiří Balvín přijal všechny Burianovy podmínky a do funkce ho vrátil. Oplátkou očekává, že ředitel vyřeší všechny případné problémy. Jedním z nich je také platnost dvaceti hereckých výpovědí členů činohry. Jak se Burian vypořádá s tímto problémem? Nejen to prozradil v pátečních Dvaceti minutách Radiožurnálu Českého rozhlasu.

Velmi hluboký problém

„Nejprve musíme situaci probrat. A u herců, kteří se vůbec nevrátí, tak tam budeme muset případně upravit repertoár,“ podotkl Burian s tím, že o případném přeskládání repertoáru bude jasněji v pátek. „Nebudu na nikoho naléhat nebo ho nutit, zdůraznil Burian. Herci se prý rozhodli na základě svého postoje k tomu, jak český stát dbá o svou kulturu. „A já nemohu herce přesvědčovat, aby změnili svou morálku. ... Ta hlavní škoda spočívá v narušení důvěry mezi státem a divadlem. Problém je, že se o divadle mluví kvůli odvolání ředitele a ne kvůli kultuře,“ míní Burian.

Vedení českých divadel podle ředitele již patnáct let upozorňují na to, že podpora kultury v Česku pokulhává, a to i v porovnání se státy, které na tom nejsou ekonomicky právě nejlépe. Podhodnoceny jsou podle Buriana i platy herců. „Srovnání platů špičkových herců s dalšími špičkovými profesemi je opravdu ostudné,“ míní generální ředitel.

Kultura je přitom podle ředitele pro Česko velmi důležitá z hlediska jeho identity. Ministři kultury by neměli být zmiňováni prakticky až na posledním místě, daleko za ministrem financí či obrany. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …