Herec Mádl se postavil za Ústavní soud. To bude Filip koukat

05.02.2021 9:09

Na české politické scéně stále rezonuje rozhodnutí Ústavního soudu ČR z tohoto týdne, který zrušil podstatnou část volebního zákona. Šéf komunistů Vojtěch Filip a řada dalších politiků má za to, že soud tímto způsobem zasáhl do již probíhající předvolební kampaně. Herec Jiří Mádl Filipovu námitku smetl ze stolu, když s nádechem ironie spojil beach volleyball s přípravou na Vánoce.

Herec Mádl se postavil za Ústavní soud. To bude Filip koukat
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Jiří Mádl

Anketa

Má Ústavní soud vaši důvěru?

7%
93%
hlasovalo: 30420 lidí
Prezident Miloš Zeman letos odstartoval volební kampaň nezvykle brzy. Běžně se termín voleb vyhlašuje přibližně sto dní před jejich konáním. Zeman tuto zvyklost mnohonásobně překročil, když termín voleb vyhlásil v podstatě 10 měsíců před jejich konáním.   

I kvůli prezidentovu rozhodnutí mohou kritici Ústavního soudu ČR říkat, že soudci zrušením podstatné části volebního zákona zasáhli do volební kampaně.

„Já sice musím respektovat rozhodnutí Ústavního soudu, ale řeknu to úplně na rovinu, považuji to za hrubé vměšování do probíhající politické kampaně. To, co udělal Ústavní soud, tak jenom zopakoval tu tragickou situaci, kterou vytvořil v české společnosti v roce 2009 tím, že nevyhověl poslancům a prodloužil volební období do roku 2010. Vznikly Věci veřejné a vznikla strana Lidem. Jak to skončilo? Úplnou politickou krizí. Předčasnými volbami v roce 2013. Jestli tohle je cíl Ústavního soudu, tak já ten cíl považuju za nelegitimní. Normální by bylo, aby takové rozhodnutí bylo učiněno tak, aby nezasahovalo do volební kampaně. Aby se ty zrušené části volebního zákona řešily např. po volbách,“ uvedl k rozhodnutí Ústavního soudu předseda KSČM Vojtěch Filip.  

Volební kampaň by ale za běžných okolností, kdyby se prezident choval tak, jak bývalo zvykem, ještě neběžela.

Na to na sociální síti Facebook upozornil i herec Jiří Mádl.

„Když byl začátek volební kampaně vyhlášenej naprosto nestandardně strašně brzo před volbama, neztrácí ta výtka, že to je rozhodnutí Ústavního soudu ČR už v kampani, trochu na relevanci? Nevím, jestli se na to ÚS má vůbec ohlížet. Taky nezačneme zpívat koledy s těma, kdo chtěj Vánoce slavit v létě, a zakazovat si koupání a beach volleyball, protože oni už zdobí stromeček,“ konstatoval Mádl.

Jiří Mádl promluvil k volebnímu zákonu

Je však třeba také říci, že prezident není ve vyhlašování voleb nijak limitován. I kdyby vyhlásil volby např. s dvouletým předstihem, podle zákona tak mohl učinit.   

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…