Historika Blažka vyhodili z časopisu. Chtějí dát větší prostor ženám

02.06.2020 18:29

Historik Petr Blažek se na svém facebookovém profilu svěřil, že byl odvolán společně s několika dalšími kolegy z redakční rady vědeckého časopisu Securitas Imperii. Odvolal jej ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Zdeněk Hazdra, společně s ním byli odvoláni i někteří další kolegové. Důvod? Hazdra chce dát větší prostor ženám.

Historika Blažka vyhodili z časopisu. Chtějí dát větší prostor ženám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šéf ÚSTR Zdeněk Hazdra

„Dnes jsem byl ředitelem ÚSTR Zdeňkem Hazdrou společně s několika dalšími kolegy (Jan Kalous, Noro Kmeť atd.) odvolán dopisem zaslaným e-mailem z redakční rady vědeckého časopisu Securitas Imperii, kde jsem působil tuším osm let. Ředitel mi poděkoval za odvedenou práci a odvolání vysvětlil tím, že chce obměnit radu zahraničními odborníky a dát větší prostor ženám,“ napsal Blažek na svém facebookovém profilu, kde sdílel i samotný dopis.

„Časopis se má stát platformou pro mezinárodní, multiperspektivní a mezioborový dialog o společnosti, kultuře, politice, hospodářství a životě v moderních diktaturách. Spolu s úpravou profilu dojde k zavedení redakčního systému, zřízení nových webových stránek a změně designu časopisu,“ napsal mimo jiné Hazdra také v dopisu.

„Zajímalo by mne, jaký ohlas by mělo, kdybych byl žena a dostal bych dopis od ředitele státní instituce, že mne odvolává z redakční rady vědeckého časopisu proto, aby dal prostor mužům,“ napsal následně také Blažek ke svému odvolání. 

Pro server Echo24.cz pak Blažek řekl, že jde o ukázku genderové diskriminace, kterou považuje za absolutně nepřijatelnou. „Lze hovořit také o diskriminaci z toho důvodu, že ředitel chce dávat více prostoru cizincům v redakční radě odborného časopisu, který se věnuje československým dějinám. Znalost domácích pramenů je důležitá i kvůli složitosti českého jazyka. Zahraničních odborníků je velmi málo, stojí velké peníze. Myslím si, že by se to dalo řešit tím, že by se postupně rada obměňovala o členy, kteří v ní nepracují,“ uvedl Blažek, s tím, že situaci mnoho nerozumí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…