Hitler také sliboval. Akce Okamury proti smlouvě s USA jela natvrdo

27.06.2023 14:27 | Reportáž

Před začátkem jednání o schválení obranné spolupráce s USA proběhla na Malostranském náměstí akce SPD a Trikolory, na které politici vysvětlovali svůj odpor vůči jejímu předpokládanému schválení. Tomio Okamura připomenul, že v tomto ohledu je SPD jedinou skutečnou opozicí, na rozdíl od hnutí ANO. Smlouva je podle něho vlastizrádná a vláda zaprodává suverenitu ČR. Pak ale nastoupil poslanec Jaroslav Foldyna a přišly ještě horší výrazy a přirovnání. Například že Hitler také sliboval, že Wehrmacht Protektorátu Čechy a Morava zajistí bezpečnost.

Hitler také sliboval. Akce Okamury proti smlouvě s USA jela natvrdo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura a poslanec Jaroslav Foldyna

Anketa

Bude Vladimir Putin příští rok opět zvolen prezidentem Ruské federace?

94%
4%
hlasovalo: 10472 lidí
Na začátku hovořil předseda SPD, Tomio Okamura. Vypíchl, že SPD je jediná strana, která se smlouvě s USA postaví a všichni její poslanci budou hlasovat proti. Za zklamání označil postoj hnutí ANO, protože předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová oznámila, že většina poslanců bude hlasovat pro. Na to zaznělo z publika: „Fuuuuuj!!!“

Pro Okamuru a SPD je smlouva nepřijatelná, vyslovil jasné NE americkým, ale i jakýmkoliv jiným cizím základnám. Také uvedl, že smlouva není o spolupráci, ale o budoucí přítomnosti amerických ozbrojených příslušníků v celkem jedenácti vojenských objektech, které jsou ve smlouvě specifikovány. Kde si mimo jiné budou moci stavět svá zařízení. A budou se moci volně pohybovat po České republice včetně rodinných příslušníků. Upozornil, že nad těmito vojenskými příslušníky nebude mít Česká republika žádnou kontrolu. Varoval také, že smlouva je na 10 let a je nevypověditelná.

Připomenul znovu, že SPD je jediná opozice vůči smlouvě a má jen 20 poslanců. A také protože se jedná o mezinárodní smlouvu, budou pouze dvě čtení místo tří.

Další článek smlouvy, který se mu nezdá, je: „Uznávajíce, že Česká republika má primární odpovědnost za udržování veřejného pořádku na svém území, orgány ozbrojených sil USA mohou v úzké koordinaci s příslušnými českými orgány schválit využití ozbrojených sil USA mimo prostory uvedené v odstavci 1 za účelem udržení kázně a pořádku ve vztahu k příslušníkům ozbrojených sil USA.“

Chování vlády je podle něho vlastizrádné, vláda prý zaprodává suverenitu, což je zločin nejhlubšího zrna.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Co se týče obstrukcí, Okamura zmínil, že mají desítky návrhů, co se má jednání o smlouvě předřadit, ale také návrh, aby se o smlouvě hlasovalo v referendu. Vláda podle Okamury nemá demokratický mandát na to, aby smlouvu takto prosazovala, volilo ji pouze 43 % voličů a současné průzkumy důvěry jsou proti vládě a proti premiéru Fialovi, který se těší důvěře pouze 20 % respondentů.

Okamura zmínil i nadcházející volby, vyzval, aby lidé nedávali hlasy malým stranám bez naděje na úspěch. Podotkl, že poprvé vládnou strany, které nemají většinu hlasů. „Podívejte se, kam ta republika potom spěje,“ glosoval. Připomenul, že za rok jsou volby do europarlamentu a vyzval přítomné, aby své hlasy nenechali propadnout. A na závěr zmínil, že SPD chce do vlády a tam hodlá rušit to, co zavedla pětikoalice.

Místopředseda hnutí Radim Fiala dodal, že smlouva je salámová metoda. Tedy že nejdříve budou vojenští příslušníci na českých základnách, ale až tu budou déle, prosadí se i vybudování jejich základen. A pak bude potřeba značná politická odvaha k tomu, aby zase odešli.

Následoval projev poslance Jaroslava Foldyny. Ten na začátek prohlásil, že jediný rozdíl mezi ministryní obrany Janou Černochovou a Vasilem Biľakem je, že Vasil Biľak nenosil sukni. Dodal, že když zde tvrdé komunistické jádro ztrácelo půdu pod nohama, tak vytvořili zvací dopis. A nyní, když pětikoalice ztrácí půdu pod nohama, tak jedou do USA domluvit smlouvu, podle které tu také budou moci být americká vojska. Dodal, že když Česko obsadil německý Wehrmacht, tak Adolf Hitler také tvrdil, že mu tím zaručuje bezpečnost.

Podle Foldyny je smlouva „odporný čin“ těch, kdo pracují v zájmu cizí moci. A americká vojska budou okupační, stejně jako za Sovětů. K hlasování dodal, že pro schválení smlouvy „nemůže zvednout ruku slušný člověk“. A že by se mělo hlasovat po jménech, aby bylo vidět a slyšet, kdo hlasoval pro. „My jsme s vámi, vy buďte s námi, porazíme je,“ rozloučil se.

Shromáždění na odpor vůči schválení obranné smlouvy s USA

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Šebesta

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nevypověditelná smlouva?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 27.06.2023 16:21:13
Mohou nás ukolébávat, že smlou lze vypovědět, ale nelze, Jak vypovědět smlou státu, od kterého máme zbraně a který nám na ně zajšťuje munici, servis a další:: ??!!! Nelze, protože USA jen pozvednou prst a řeknou ty ty a je po vypovídání. Jsme zotročení, víc než od SSSR kdysi.

|  8 |  1

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…