Hlava katolické církve míří za americkými poslanci. Žádná selfie, varuje Kongres

24.09.2015 9:04

Projev před poslanci amerického Kongresu bude dnes hlavním bodem pobytu papeže Františka ve Spojených státech. První papež z amerického kontinentu se stane i první hlavou římskokatolické církve, která k americkým kongresmanům promluví. Očekává se, že bude hovořit o ochraně klimatu, udržitelném rozvoji, péči o chudé a o problému přistěhovalectví.

Hlava katolické církve míří za americkými poslanci. Žádná selfie, varuje Kongres
Foto: repro, tan
Popisek: Papež František

Papežova návštěva v americkém parlamentu má velký význam pro poslance katolického vyznání, k němuž se hlásí šéf Sněmovny reprezentantů John Boehner nebo vůdkyně demokratické menšiny Nancy Pelosiová. Katolíkem je i viceprezident Joe Biden.

Poslanci ale musejí být maximálně zdrženliví. Vedení obou komor Kongresu jim rozeslalo speciální rukověť s pokyny, jak se v papežově přítomnosti chovat. „Žádné potřásání rukou, žádná selfie, žádná konverzace,“ stojí podle agentury AP v manuálu. Poslanci se ani nesmějí zdravit se členy Františkova amerického doprovodu, nemluvě o samotném papeži.

Na přísných protokolárních regulích nic nemění fakt, že papež oficiálně nenavštíví Kongres jako hlava římskokatolické církve, ale jako hlava vatikánského státu. V tomto smyslu není prvním náboženským vůdcem, který v parlamentu promluví – v roce 1991 jím byla britská královna Alžběta II., která je formálně hlavou anglikánské církve.

Projev v Kapitolu, který začne v 16:00 SELČ, bude na velké obrazovce před budovou Kongresu sledovat 50 000 šťastlivců s pozvánkami. V závěru svého pobytu ve Washingtonu pak František navštíví místní centrum pro bezdomovce a později odcestuje do New Yorku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…