Hlava státu by s komunisty neměla mít nic společného, myslí si Roithová

05.12.2012 19:08

Nikdy nechtěla být politikem. Nyní je poslankyní Evropského parlamentu a kandiduje na post nejvyšší – na prezidenta republiky. „Věřím si a preference nesleduji,“ nechala se slyšet Zuzana Roithová (KDU-ČSL) v Interview 24 na obrazovce České televize.

Hlava státu by s komunisty neměla mít nic společného, myslí si Roithová
Foto: roithova.cz
Popisek: Europoslankyně za KDU-ČSL Zuzana Roithová

„Budu člověkem, který bude lidi spojovat, který bude aktivní a bude předcházet problémům, jako je dnes důchodová reforma. Budu se snažit, aby naše země měla čisté prostředí, kterému budou lidé věřit,“ rozvinula Roithová své vize, které by se prý jako prezidentka snažila ze všech sil naplnit.

Prohlašuje samu sebe za bojovnicí proti korupci, a v tomto boji by podle svých slov pokračovala i v čele státu. „Důležitá je transparentnost, například průhledná výběrová řízení,“ zdůraznila poslankyně a dodala, že by se snažila prosadit zákon o státní službě a zpřehlednit čerpání z fondů Evropské unie.

Lidé už v politiky nevěří

Na současné politické scéně jí prý nejvíce vadí, že lidé přestávají věřit v současný politický systém a kvalitní demokracii. Právě negativní nálada ve společnosti ji vyburcovala k tomu, aby se o funkci prezidenta začala ucházet. „Pokusím se změnit klima v této společnosti, mám k tomu i dostatek zkušeností jako politička i vrcholná manažerka. Umím se obklopovat schopnými lidmi a vytvářet prostředí, které dokáže měnit věci k lepšímu,“ vyjmenovávala Roithová své schopnosti.

Ke konkurenčním kandidátům s komunistickou minulostí se staví odmítavě. „Hlava státu je vysoká politická funkce a její představitel by měl prezentovat určité morální hodnoty,“ prohlásila rozhodně. A lidé, kteří dle jejích slov dali v minulém režimu přednost svému prospěchářství a vstoupili do komunistické strany, se touto schopností zajisté pyšnit nemohou.

Uplynulé krajské a senátní volby v Roithové vyvolaly znepokojení právě kvůli vzrůstu obliby komunistů napříč veřejností. „Lidé by si měli přečíst program KSČM, který od roku 1989 zůstal nezměněn,“ podotkla hořce. Naleznou tam podle ní věci, které totiž rozhodně nejsou slučitelné s vývojem této země v posledních dvaceti letech.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …