Hlavně se nepo... Covidový záchranář z praxe. Nečekaně

21.10.2020 7:41

O hrozbě přetížení zdravotnictví se v souvislosti s covidem-19 mluví již dlouho a množí se předpovědi, kdy k němu dojde. Je zde však zpráva z takzvané první linie, která odpovídá na zdánlivě banální otázku, proč k zahlcení systému dojde. Přinesl jí pardubický záchranář Vojtěch Bořil. Do nemocnic se totiž dostávají i pacienti s minimálními příznaky a i bezpříznakoví, kteří se obávají, že na ně nezbyde lůžko. „Důležité je zachovat si zdravý rozum, situaci nepodceňovat, ale zároveň se z ní neposrat. No a když je mi blbě, tak prostě zůstanu doma, dokud mi nebude dobře – jednoduchý jak facka. A všichni to v pohodě ustojíme,“ apeluje záchranář.

Hlavně se nepo... Covidový záchranář z praxe. Nečekaně
Foto: Repro Facebook
Popisek: Záchranář Vojtěch Bořil

Záchranářův příspěvek od včerejší publikace nasbíral okolo osmi tisíc tří set sdílení. Bořil v něm předně informoval, jak nyní vypadá výjezd Zdravotnické záchranné služby. „Výzva, fofrem k autu, návlek do ochranných prostředků, výjezd, ošetření a transport pacienta, návrat na základnu, likvidace potenciálně kontaminovaného materiálu, dezinfekce sebe i celé sanitky. Po takovém výjezdu je auto hodinu nepojízdné,“ informoval.

Anketa

Máte důvěru ke zpravodajství a publicistice ČT?

6%
94%
hlasovalo: 24424 lidí
Dále rozdělil typy pacientů, se kterými se setkává:

1. Pacient covid+ (pozitivní), který naši pomoc opravdu potřebuje. Naštěstí jsou to výjimky.

2. Pacient covid+, minimální příznaky.

3. Pacient covid+, žádné nebo minimální příznaky, dožaduje se hospitalizace, protože v televizi neustále slyší, že na něj nezbude lůžko.

4. Pacient, který má mírně zvýšenou teplotu či lehký kašel, ale i v tomto případě k němu musíme přistupovat, jako potenciální covid+.

Že první případ je nebezpečný, o tom Bořil nemá pochyb, ale ti dle jeho zkušeností tvoří menšinu. „Ale jistě i laikovi dojde, že skupiny 2–4 by to v pohodě zvládly doma. V těchto případech je největším problémem strach. Ti lidé jsou opravdu na první pohled vystrašení. Tak si zavolají o pomoc. Přijedou k nim takovýhle dva mimozemšťani a dovezou je do baráku plnýho dalších mimozemšťanů. Strach přejde? Nemyslím si,“ míní záchranář.

Má také zkušenosti z nemocnic v Pardubickém kraji. Dodejme, že dle informací ministerstva zdravotnictví patří Pardubický kraj k relativně méně zasaženým.

 „Každá nemocnice nějaké pacienty ve vážném/vážnějším stavu eviduje, naštěstí se však tato čísla drží v řádech jednotek. Do nemocnic ale kontinuálně proudí velké množství pacientů skupin 2–4, ať už cestou ZZS (Zdravotnická záchranná služba – pozn. red.) nebo po svých. A protože pacienta covid+ (ať už potvrzeného nebo suspektního) nelze jen tak jednoduše poslat domů, lůžka pro ně vyčleněná se opravdu mohou rychle plnit,“ říká Vojtěch Bořil.

Záchranář ocenil ty, kdo na těchto odděleních pracují, protože mají riziko nákazy mnohem vyšší a s ochrannými pomůckami si „užijí“ ještě více než záchranáři. „Pak stačí jeden pozitivní test a máme problém. Navíc je tím silně omezena péče o ostatní pacienty, neboť covid lůžka se vyčleňují právě na úkor ostatních oddělení. A opět je třeba připomenout, že existuje velké množství (i mnohem závažnějších) nemocí,“ konstatoval záchranář.

„Pojďme se především uklidnit. Pokud má někdo ve vašem okolí strach, snažte se mu pomáhat. Mnohdy by stačilo pro začátek vypnout televizi a přestat klikat na katastrofické titulky,“ vyzval. „Důležité je zachovat si zdravý rozum, situaci nepodceňovat, ale zároveň se z ní neposrat. No a když je mi blbě, tak prostě zůstanu doma, dokud mi nebude dobře – jednoduchý jak facka. A všichni to v pohodě ustojíme,“ apeloval a na závěr poprosil o další tři R, kromě vládou nařízených roušek, rukou a rozestupů, a to o rozum, radost a respekt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…