Hledá se Ukrajinec. „Nezkoušejte ho zadržet.“ A už to jede

03.01.2023 12:11

Policie od Nového roku pátrá po 36letém Ivanu Yaremovi. Tento ukrajinský občan je podle ní „osoba důležitá pro trestní řízení“ a občané by informace o něm měli policii sdělit na lince 158 nebo osobně. Ovšem server Krimi Plzeň uvádí, že po Yaremovi policie pátrá kvůli podezřelému úmrtí. A že by se občané neměli snažit muže zadržet, protože je potenciálně nebezpečný.

Hledá se Ukrajinec. „Nezkoušejte ho zadržet.“ A už to jede
Foto: Repro Policie ČR
Popisek: Ivan Yarema, urkajinský občan hledaný policií

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí
Zatímco někteří lidé na Nový rok vyspávali, policie měla napilno. Kromě řešení výtržností také vyhlásila pátrání. A to po třicetišestiletém ukrajinském občanovi Ivanu Yaremovi. Policie ho hledá v souvislosti s prověřováním okolností možného násilného trestného činu, jako po „osobě důležité pro trestní řízení“.

Policie tak žádá občany, aby policejní složky informovali buď na lince 158, nebo rovnou na některé z policejních služeben. Dotyčný má být vysoký 190 centimetrů, hubený, s krátkými černými vlasy a vousy, na sobě by měl mít pravděpodobně tmavě modrou bundu bez kapuce.

Kromě plzeňské policie o pátrání po Ivanu Yaremovi informoval i server Krimi Plzeň. Ten ovšem zveřejnil jeden důležitý detail. Totiž že by mohl být nebezpečný. A proto by se občané neměli snažit dotyčného sami zadržet. „Podle našich informací po tomto muži kriminalisté pátrají v souvislosti s podezřelým úmrtím asi čtyřicetiletého muže, ke kterému vyjížděli policisté v neděli 1. ledna 2023 kolem osmé hodiny večer do Strážnické ulice v Plzni,“ uvádí server.

O Yaremovi informoval na sociálních sítích i Týdeník policie.

„Co to je zač? Jaké nebezpečí při setkáním s ním hrozí? Lepší obejít, nebo sejmout?“ dotazoval se jeden zvídavý občan, načež byl odkázán právě na web Krimi Plzeň. Nebyl sám, kdo se tázal na nebezpečnost hledané osoby.

Dle červnového článku policie nezaznamenala nárůst trestné činnosti v souvislosti s vlnou uprchlíků. Policejní prezident Martin Vondrášek uvedl, že u Ukrajinců se řeší především přestupky. „Zaznamenáváme ve větším rozsahu maximálně přestupky spojené s rušením nočního klidu, jízdu pod vlivem alkoholu a podobná jednání zpravidla spojená se správní odpovědností,“ uvedl tehdy novopečený policejní prezident.

Kromě dotazů na bezpečnost se v diskusi objevoval i názor, že by Yarema měl být navrácen na Ukrajinu. Ovšem hned zpočátku války ministr vnitra Rakušan uvedl, že ukrajinskou mobilizaci české úřady nezohledňují. „České úřady toto žádným způsobem nemohou zohledňovat. Čísla jsou ale jednoznačná – 80 procent příchozích v dospělé populaci jsou ženy, z celkového počtu příchozích je 55 procent dětí. Mezi muži jasně dominují pánové nad 60,“ řekl na začátku března.

„Nám, jako Čechům, ani nepřísluší hodnotit individuální případy neuvěřitelně statečně bojujících Ukrajinců. Sám znám muže, který uprchl z Ukrajiny proto, že mu hrozila fyzická likvidace. My jako Češi musíme hlavně pomáhat,“ doplnil.

Podle poslední statistiky Ministerstva vnitra je v ČR 474 tisíc lidí s udělenou dočasnou ochranou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

***, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseslušná občanka , 03.01.2023 12:57:57
Nezkoušejte ho zadržet, jinak půjdete sedět vy.

|  15 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…