Hledá se strážce pro Zemana. Celkem jsou prý ve výběru tři kandidáti

16.01.2016 8:57

Od doby, kdy aktivisté vyvěsili na Pražském hradě rudé trenky, hledá policejní prezidium muže, který zajistí bezpečnost prezidenta Miloše Zemana. Po aféře způsobené lidmi z uskupení Ztohoven musel odejít z funkce šéf Útvaru pro ochranu prezidenta Petr Dongres. Nyní se v kuloárech objevují možná jména jeho nástupců. Dnešní Lidové noviny z několika zdrojů zjistily, že v souvislosti s novým šéfem útvaru se spekuluje o někdejším policejním prezidentovi a současném šéfovi liberecké policie Vladislavu Husákovi. Vyloučeno prý není ani to, že o Zemanovu bezpečnost se i nadále bude starat Vladimír Mach, který v současnosti prezidentské ochrance dočasně šéfuje, nebo Jiří Komorous, který nyní vede Útvar pro ochranu ústavních činitelů.

Hledá se strážce pro Zemana. Celkem jsou prý ve výběru tři kandidáti
Foto: Oldřich Szaban
Popisek: Vladislav Husák

Pokud by se tak stalo, ve funkci by ho mohl podle deníku vystřídat právě Husák. Sám Dongres se poté, když aktivisté vyvěsili místo prezidentské standarty červené trenýrky, stal náměstkem Komorouse.

Husák má prý blízko k pražským lobbistům

List se ale nejvíce věnuje možnosti, že by prezidentově ochrance šéfoval Vladislav Husák. Jeho jméno je prý zajímavé proto, že by šlo o další projev sepětí mezi Hradem a světem pražských lobbistů a podnikatelů. Husák k nim podle deníku nemá daleko.

Dokládá to tím, že v prosinci 2011 se na veřejnost dostaly fotografie z jeho schůzky v Obecním domě s politickými podnikateli Romanem Janouškem či Tomášem Hrdličkou a pražskými politiky ODS Pavlem Bémem či Rudolfem Blažkem. Husák později vysvětloval, že se s politiky a podnikateli společensky jen zdravil.

Hrdlička, s nímž se policejní exprezident u Obecního domu setkal, je prý rodinným přítelem prezidentova vlivného poradce Martina Nejedlého. Právě s ním je Husák údajně spojován.

„Plukovník Husák se s ekonomickým poradcem prezidenta republiky panem Martinem Nejedlým zná, nicméně stýkají se jen velmi sporadicky, a to v případech, kdy to vyžaduje povaha plnění služebních záležitostí, tedy záležitostí, které jsou spojeny například s návštěvou prezidenta republiky v našem kraji,“ popsala vztah mezi Husákem a Zemanovým vlivným mužem mluvčí liberecké policie Vlasta Suchánková.

Husák byl i na pohřbu Montiho

Na spojení s byznysmenem, orientovaným na Rusko, prý ukazují i zdroje blízké Hradu. Podle nich je právě Nejedlý tím, kdo chce spolu se svým přítelem kancléřem Vratislavem Mynářem dostat Husáka do prezidentovy blízkosti.

Tiskový odbor Hradu se k celé věci ale odmítl konkrétně vyjádřit: „O personálních opatřeních informuji vždy až v okamžiku, kdy jsou učiněna. Pokud jde o tuto pozici, respektive otázku podrobností, dotaz je třeba směřovat na Policejní prezidium,“ řekl prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

List poukazuje i na to, že Husák se loni v červenci účastnil pohřbu Jiřího Horáka. Muž, kterému nikdo neřekl jinak než Monti, byl veřejnosti neznámý, o to více ale vlivný představitel pražské zákulisní scény. Prý uměl zařídit kus exkluzivního masa a zároveň domluvit schůzku u policejního ředitele. Monti podle deníku disponoval vazbami na šéfy pražské kriminálky a kontakty na městském státním zastupitelství.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …