Hledáme cesty, jak nevracet ukradené, řekl kníže k církevním restitucím

29.04.2012 13:35

V pořadu Otázky Václava Moravce probírali místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová, předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a předseda Věcí veřejných Radek John imunitu poslanců, církevní restituce nebo kontrolu BIS. Skoro v ničem se ale neshodli.

Hledáme cesty, jak nevracet ukradené, řekl kníže k církevním restitucím
Foto: Martin Kovář
Popisek: Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Návrh místopředsedkyně VV Kateřiny Klasnové na omezení imunity zákonodárců v Senátu neprošel. „Musíme si vyjasnit, že to nebyly pouze hlasy ODS,“ tvrdí Němcová. „Je to chyba,“ uznala ovšem. Stejně tak Sobotka si sypal popel na hlavu, hlavně kvůli nepřítomnosti senátorů ČSSD. „Pouze dva senátoři ODS hlasují pro. Jak tedy ODS dodržuje koaliční smlouvu?“ ptal se John.

Pepíka, Jiříka a Maxíka v komisi nechceme

Řeč přišla i na Bezpečností informační službu a odposlechy. Některá občanská hnutí požadují zveřejňování informací a založení občanské vyšetřovací komise. „Rozhodně není možné nařídit BIS zákonem, aby všechno zveřejňovala. To by bylo proti zájmům státu. Pokud by existovala občanská vyšetřovací komise, není možné, aby ji vedl nějaký Pepík, Jiřík a Maxík. Budeme chtít znát jména,“ řekl Schwarzenberg.

„Já nejsem pro podobnou úpravu. V parlamentní demokracii jsou zástupci volení, ne lidé vybraní kdovíjak,“ uvedla Němcová s tím, že podle ní má parlament svou roli a má ji plnit. „Já když jsem byl ministr vnitra, tak jsem slyšel, kolik toho má BIS. Vždyť oni mají záznamy o tom, jak se tady kradlo dvacet let,“ tvrdí John.

Pro vládu jsou peníze pro církve priorita

Pro církevní restituce nebude hlasovat sociální demokracie ani Věci veřejné. „Kdo garantuje, že budou církvím vraceny jen majetky, které jim náleží?“ ptal se Sobotka. Podle Johna bude proti této podobě zákona pravděpodobně celý poslanecký klub VV.

„Pro mě je zajímavé to, že tady u nás je debata o tom, jak bychom měli zamezit vrácení ukradeného, zatímco v jiných zemích se všichni ptají, jak bychom to měli umožnit,“ podivil se Schwarzenberg. Dodal, že všechen majetek je dohledatelný v pozemkových knihách a argumenty opozice jsou jen výmluvy, abychom nemuseli vracet ukradené. Němcová považuje restituce za prioritu a nevyloučila, že by v případě jejich zamítnutí mohla padnout vláda.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…