Hledání nového premiéra: Za ODS bude vyjednávat Martin Kuba

17.06.2013 6:06

Pro ODS je důležité, aby nový premiér vzešel z jejích řad, řekl novinářům po nočním jednání grémia nejsilnější vládní strany její místopředseda Jiří Pospíšil. Podle prvního místopředsedy strany Martina Kuby musí být jméno nového premiéra přijatelné pro všechny koaliční strany i prezidenta Miloše Zemana. Konkrétní jména nechtěli uvádět. Kuba je považován za pravděpodobného kandidáta. Jako Nečasův zástupce v čele strany bude vyjednávat o podobě nové vlády.

Hledání nového premiéra: Za ODS bude vyjednávat Martin Kuba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze vlády. Na programu byl mimo jiného i návrh změny zákoníku práce

"My se v tuhletu chvíli pohybujeme v situaci, kdy musíme najít řešení, které je přijatelné pro celou koalici, je přijatelné pro prezidenta této republiky. A musíme o tom velmi vážně jednat," řekl Kuba po jednání grémia, které skončilo zhruba půldruhé hodiny po půlnoci. Podle něj má koalice asi týden na to, aby současnou situaci vyřešila.

Dosavadní premiér a předseda ODS Petr Nečas v neděli oznámil, že v pondělí rezignuje na obě své funkce. Důvodem je aféra jeho nejbližší spolupracovnice Jany Nagyové, která podle policie zneužila Vojenské zpravodajství ke sledování manželky předsedy vlády a také figuruje jako obviněná v kauze údajného uplácení trojice bývalých poslanců ODS.

Zachování koalice je prioritou

"Ve chvíli, kdy předsedou strany přestává být Petr Nečas, stane se úřadujícím předsedou současný první místopředseda a ministr průmyslu Martin Kuba," uvedl Pospíšil. "Úřadující předseda bude dále vyjednávat o budoucí vládě," dodal. Bývalý ministr spravedlnosti zdůraznil, že pro občanské demokraty zůstává prioritou zachovat koalici ve stejné sestavě jako doposud. I nadále by ji tedy vedle ODS tvořily strany TOP 09 a LIDEM. Koaliční partneři ODS s tím souhlasí, pokud pro ně bude jméno nového premiéra přijatelné. Opozice trvá na vypsání předčasných voleb.

Kvůli řešení politické krize se dnes sejde grémium i výkonná rada občanských demokratů. Nečas by měl předat svou rezignaci do rukou prezidenta Zemana. Podle prezidentovy mluvčí Hany Burianové ještě není známo, kdy odstupující premiér na Pražský hrad zamíří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…