Hnali se za mnou s kamerou od sněmovny až na ministerstvo. Schillerová má mimořádný zážitek s lidmi od Fridrichové

14.05.2020 21:09

Šéfka státní kasy Alena Schillerová (ANO) byla ve čtvrtek vystavena „mediálnímu honu“ na obhájení znalostí anglického jazyka. Vedle ČT také ze strany CNN Prima NEWS. Moderátorka Hrdličková položila ministryni v rozhovoru otázku v angličtině, ta se vzápětí otočila a odešla. „Dnešní ‚překvápko‘ byla provokace, které jsem se odmítla účastnit,“ hájí se ministryně s tím, že v žádosti o rozhovor nepadlo ani slůvko o tom, že by měl být rozhovor v angličtině.

Hnali se za mnou s kamerou od sněmovny až na ministerstvo. Schillerová má mimořádný zážitek s lidmi od Fridrichové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alena Schillerová, ministryně financí

Ministryně se sešla ve čtvrtek odpoledne s redaktorkou CNN Prima NEWS Lucii Hrdličkovou ve vstupní hale ministerstva financí za účelem rozhovoru. Poté co se nachystaly kamery, dala ministryně financí i pokyn k zahájení interview. Redaktorka Hrdličková položila první otázku, překavpivě nejen pro ministryni, ale v angličtině. Aniž by stihla redaktorka otázku dopovědět, šéfka resortu financí se otočila a odešla.

„My jsme si řekli, že budeme dělat rozhovor na tři témata v češtině“, řekl  redaktorce po odchodu Schillerové tiskový mluvčí ministryně Žurovec. „Ne, neřekli  jsme v češtině, řekli jsme na tři témata“, oponuje redaktorka s tím, že reaguje na Twitter ministryně, kde obvinila ze lži Hospodářské noviny.  Noviny tvrdí, že paní ministryně neumí anglicky a proto se neúčastní videokonferencí EU s ostatními ministry financí členských států. To ministryně popřela a na Twitteru napsala, že v Bruselu zásadně hovoří anglicky bez tlumočníka. Tímto Hrdličková zdůvodňuje svůj záměr vést rozhovor v angličtině i zde.

„Reakce paní ministryně byla odmítavá, protože to pravděpodobně považovala za nedůstojnou provokaci, což popravdě řečeno malinko je,“ odpověděl na otázku moderátorky tiskový mluvčí ministryně Michal Žurovec, proč paní ministryně odešla.  

Anketa

Která TV teď přináší nejlepší zpravodajství? (Ptáme se od 12.5.2020)

9%
67%
14%
hlasovalo: 13643 lidí

„Mohla to brát jako důstojné obhájení,“ hájí svoje počínání redaktorka.  „Paní ministryně se určitě obhájí, ale ne v tuto chvíli a ne tímto způsobem,“ uzavřel mluvčí.

Schillerová později v SMS pro CNN Prima NEWS uvedla: „Na rozhovor o odborných tématech v angličtině jsem nebyla připravena. Jako ministryně financí jsem v pozici, kdy si nemohu dovolit, aby má vyjádření v závažných národohospodářských oblastech byla nepřesná či zkreslená například špatnou volbou odborného termínu. Z tohoto důvodu se na vystoupení nejen v češtině, ale zejména v angličtině, vždy připravuji. Je běžné a vždy se tak děje, že novináři českých médií vedou interview v češtině. Dnešní ‚překvápko‘ byla provokace, které jsem se odmítla účastnit.“

CNN Prima NEWS nebyla ve své tendenci zkoušet ministryni financí sama. Pokoušela se o to i Česká televize. „Někdy i druhý vítězí. I Nora Fridrichova dostala nápad vyzkoušet angličtinu paní ministryně Schillerové, nejlépe s rodilým mluvčím, když se tak drsně ohradila proti tomu, že neumí. Rozhovor proběhl zajímavě, co jsem slyšel; 168 byla sice první, ale na rozdíl od české CNN vám to můžeme pustit až jako druzí. Stejně se v neděli dívejte,“ napsal Marek Wollner z ČT, který je jako šéfredaktor reportážní publicistiky rovněž šéfem pořadu 168 hodin.

Shillerová na svém twitteru také následně zhodnotila čtvrteční hon na obhájení znalosti anglického jazyka a přiznala, že možná odcházet nemusela. „Nejdřív mě z angličtiny zkoušela ČT. Hnali se za mnou s kamerou z Malostranského náměstí až na MF. Na úřadu na mě už čekala redaktorka Primy, která v žádosti o rozhovor v angličtině neuvedla ani slovo. Nebudu lhát, v ten moment toho na mě bylo moc. A odešla jsem. Možná chyba,“ píše na Twitteru ministryně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…