Hnědý poplach v Německu. Vážný problém s elektřinou. A hrozí mnohem víc

23.03.2022 18:26

Německo se potýká s problémy v energetickém sektoru. Twitterový účet Konec uhlí – nová energie, který vede Vladimír Budinský, dříve jeden z ministrů vlády Václava Klause (ODS), zveřejnil graf německého rozložení původu energie a ukazuje, že v Německu nastal tzv. brownout, tedy částečný výpadek elektrického proudu. Varuje ale i před tzv. blackoutem.

Hnědý poplach v Německu. Vážný problém s elektřinou. A hrozí mnohem víc
Foto: wikipedia
Popisek: Olaf Scholz

„Výroba elektřiny v zemi, kde zítra možná nebude proud. V Německu dnes nastal BROWNOUT. Zítra to může při bezvětří, přijdou-li mraky, být BLACKOUT. To je závislost na nespolehlivých obnovitelných zdrojích a zbrklé odstavení jádra i uhlí najednou a k tomu závislost na ruském plynu,“ hodnotí Budinský. Tzv. brownout znamená záměrný nebo neúmyslný pokles napětí v systému elektrického napájení. Záměrné brownouty se používají pro snížení zátěže v případě nouze. 

Německo se totiž zavázalo, že chce získávat elektřinu výhradně z obnovitelných zdrojů a postupně se zbaví jaderných a uhelných elektráren. Zákonná úprava počítá s tím, že do roku 2030 bude Německo vyrábět 80 procent energie z obnovitelných zdrojů; nyní tento podíl činí 42 procent. Na překlenovací období ale potřebuje plyn. S ohledem na vojenské angažmá Ruska na Ukrajině jsou tak obnovitelné zdroje přímo otázkou bezpečnosti státu.

Navíc Budinský ve svém příspěvku připomíná, že výroba elektřiny je v Německu stále méně předvídatelná, protože solární a větrné elektrárny jsou více závislé na počasí, proto naráží na hrozící tzv. blackout, tedy kompletní výpadek dodávek elektřiny.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Českou školu překopou od základů. Genderové pexeso a dějepis na přeskáčku

20:00 Českou školu překopou od základů. Genderové pexeso a dějepis na přeskáčku

Do konce května probíhá veřejné projednávání nových školních osnov, které od loňského podzimu reform…