Hnutí ANO podporuje novelu na urychlení zakládání firem. Jde o další úlevu živnostníkům a krok vpřed v oblasti digitalizace

01.02.2019 13:31

Hnutí ANO podporuje novelu na urychlení zakládání firem. Jde o další úlevu živnostníkům a krok vpřed v oblasti digitalizace

Hnutí ANO podporuje novelu na urychlení zakládání firem. Jde o další úlevu živnostníkům a krok vpřed v oblasti digitalizace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Patrik Nacher a Aleš Juchelka

Poslanci hnutí ANO Barbora Kořanová, Patrik Nacher, Aleš Juchelka, Taťána Malá, Robert Králíček a Petr Venhoda se připojili k návrhu novely, díky níž bude založení společnosti s ručením omezením výrazně snazší.

„Digitalizace je pro hnutí ANO důležitým tématem a je to i jedna z priorit vlády premiéra Babiše. Elektronizace další agendy, kvůli které teď lidé musí zdlouhavě obíhat úřady a vyplňovat spoustu formulářů, je dalším krokem k elektronizaci státní správy,“ říká poslankyně hnutí ANO Barbora Kořanová.

Změna se týká celkem pěti zákonů (zákon o živnostenském podnikání, zákon o obchodních společnostech a družstvech, zákon o veřejných rejstřících právnických a fyzických osob a o evidenci svěřeneckých fondů, zákon o soudních poplatcích, zákon o správních poplatcích) a nově bude celý proces nejen rychlejší a pohodlnější, ale také výrazně levnější. Povinné poplatky se například při zakládání společnosti s ručením omezením sníží ze současných 5 000 Kč na 500 Kč. 

„Chceme ulevit živnostníkům a máme v plánu připravit celý balíček konkrétních opatření. Kromě sjednocení všech odvodů do jedné platby je to samozřejmě řada dalších opatření rozdělených do kategorií dle jejich charakteru a založení firmy přes internet a navíc za 1 den je jedním z nich,“ říká poslanec Patrik Nacher.

„Je to poněkolikáté během krátké doby, kdy se pod některý z návrhů zákona podepsali poslanci napříč poslaneckými kluby, nehledě na koalici a opozici, pravici či levici. To považuji za dobrý signál a znamení lepšící se politické kultury a faktu, že celá sněmovna dokáže táhnout za jeden provaz,“ dodává Patrik Nacher.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…