Hollande jedná se špičkami evropské levice. Nechybí ani Sobotka

21.06.2014 13:49

V Paříži dnes jednají vrcholoví evropští levicoví politici o prioritách příští Evropské komise. Skupina se připravuje na nadcházející summit Evropské unie, na němž se má rozhodovat o příštím předsedovi Evropské komise. Mezi pozvanými hosty francouzského prezidenta Françoise Hollanda je i český premiér Bohuslav Sobotka.

Hollande jedná se špičkami evropské levice. Nechybí ani Sobotka
Foto: worldwide.com
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande

Evropská levice chce do této funkce podpořit někdejšího lucemburského premiéra Jeana-Clauda Junckera. Junckera prosazuje německá kancléřka Angela Merkelová.

Francouzský ministr zahraničí Laurent Fabius, který je také přítomen, řekl, že se jedná o „přípravu evropského summitu, který bude rozhodovat o budoucí orientaci Evropy a lidí, kteří ji budou řídit".

Do paláce Marigny byli kromě českého premiéra pozváni šéf italské vlády Matteo Renzi, dánská premiérka Selle Thorningová-Schmidtová, předseda rumunské vlády Victor Ponta, slovenský premiér Robert Fico a dále premiéři Malty, Rakouska a Belgie Joseph Muscat, Werner Faymann a Elio di Rupo. Německo zastupuje vicekancléř a sociální demokrat Sigmar Gabriel a bývalý předseda Evropského parlamentu Martin Schulz.

Evropská pravice Junckera odmítá

Summit EU se bude konat 26.a 27. června a Sobotka už dříve řekl, že ČR zajímá především směřování unie v oblasti energetiky, konkurenceschopnosti průmyslu, podpoře veřejných investic, zaměstnanosti a hospodářského růstu. Dohodu o příštím předsedovi EK by si Česká republika přála co nejdřív, nejlépe koncem příštího týdne.

Proti Junckerovi coby příštímu předsedovi EK se příkře staví evropská pravice. Juncker coby „federalista" je nepřijatelný pro Švédsko i Nizozemsko, rozhodně se proti němu staví britský premiér David Cameron. K tomu, aby funkci získal, by Juncker potřeboval přízeň 376 z 751 členů Evropského parlamentu. Italský list La Repubblica vyloučil, že by Lucemburčan tolik hlasů mohl získat, když napsal, že v „této chvíli se zdá, že je rozhodnuto". Levici prý zbývá „jediná karta, a to je hrát o nástupce (stálého předsedy Evropské rady) Hermana Van Rompuye". Van Rompuy zastává už druhý mandát a potřetí se o funkci ucházet nemůže.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…