Hollywood vypekl české umělce. Propouští se. Přitom to není poprvé

04.08.2023 9:45

Z důvodu stávky hollywoodských herců, kteří se před několika týdny připojili k nespokojeným scénáristům, skončilo na tisíc sedm set spolupracovníků filmových ateliérů Prague Studios. Američtí filmaři roztočili v květnu pokračování sci-fi seriálu Foundation/Nadace. A právě v něm vystupují také herecké hvězdy, které kvůli stávce nemohly dál natáčet.

Hollywood vypekl české umělce. Propouští se. Přitom to není poprvé
Foto: Youtube
Popisek: Majitel Prague Studios Tomáš Krejčí

Anketa

Věříte, že existují mimozemšťané?

67%
hlasovalo: 6155 lidí
Produkční plán naplánovaný v Prague Studios až do podzimu je zamražený. „Zhruba před třemi týdny, kdy SAG, to znamená Screen Actors Guild, vyhlásila stávku, tak jsme museli celou produkci okamžitě zastavit,“ uvedl majitel Praguje Studios Tomáš Krejčí k aktivitě Americké federace televizních a rozhlasových umělců v rozhovoru pro iRozhlas.cz.

„Zaměstnávali jsme zde řadu výborných herců a hereček, kteří jsou zastupováni touto odborovou organizací v Los Angeles. A protože se odborová organizace nedohodla s aliancí producentů, tak byla vyhlášená s okamžitou platností stávka, která se přenesla i sem do České republiky. Herci, kteří jsou zastupováni asociací, nesměli ze dne na den vůbec natáčet,“ vysvětluje s tím, že veškerá aktivita celosvětově byla ze dne na den zmražena a tím pádem producenti prostě nemohou točit.

Celkové dopady jsou podle jeho slov velice nepříjemné. „Zvláště na všechny členy našeho filmového štábu, který před tou stávkou činil zhruba asi tisíc sedm set lidí. To znamená, já jsem musel propustit 1700 úžasných spolupracovníků,“ dodal Krejčí s tím, kolegové dostali určité odstupné. V tomto případě ale opravdu nemají práci, nemají práci vlastně nikde, protože i další kolegové producenti zde v České republice přestali točit.

Američtí filmoví a televizní scenáristé uskutečnili podobnou stávku i koncem roku 2007, trvala tři měsíce a ukončena byla v polovině února 2008. Tehdy pro ukončení stávky se vyslovilo přes 92 procent z 3775 členů Sdružení filmových a televizních scenáristů (WGA). Vedení sdružení jednomyslně schválilo dohodu dosaženou s hollywoodskými filmovými studii a členskou základnu vyzvalo, aby ji rovněž podpořila, informovala na svém webu ČT24.

„Nejvíce prodělaly televizní a filmové společnosti, ale také odbory, které musely po 3 měsíce vyplácet svým členům podporu v nezaměstnanosti,“ uvedl Dušan Neumann, tehdejší spolupracovník ČT z Pensylvánie.

Stávka amerických filmových a televizních scenáristů ovšem nezasáhla jen samotná studia, ale i další podnikatele jako například provozovatele limuzín, květináře, dodavatele občerstvení nebo restauratéry. Kvůli stávce se také nekonal ceremoniál udílení Zlatých globů.

„Přestože dohoda možná není perfektní a zasloužili bychom si víc, naše stávka byla úspěšná,“ uvedli ve svém prohlášení šéfové WGA Patric Verrone a Michael Winship. Hlavním požadavkem scenáristů byl vyšší podíl z placeného stahování filmů z internetu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

AI to jistí, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusebadaxe1 , 04.08.2023 10:23:49
nes už dokáže vygenerovat člověka virtuálně a ne že se okopíruje něčí ksicht, prostě si vytvoří nový. Takže komedianti skončí a budou zase někde kočovat po venkově jak to býval dřív. Za mne, jen dobře.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…