Horáček: Nebyl jsem vekslák. Ani minutu

24.07.2017 7:14

Kandidát na prezidenta Michal Horáček se na svém webu zastal svého protikandidáta, akademického vědce Jiřího Drahoše, na něhož se v minulých dnech sešla snůška pomluv.

Horáček: Nebyl jsem vekslák. Ani minutu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michal Horáček

„Chci vás všechny poprosit: Neberte vážně obvinění, která se po internetu šíří na adresu pana Jiřího Drahoše,“ zastal se svého protikandidáta Horáček. Především pak vypíchl to, aby lidé nevěřili skutečnosti, že by se Drahoš měl nějak zaplést s StB. 

„Předložil pan Drahoš lustrační osvědčení? Ano. Je negativní? Ano. Splnil tedy svou morální povinnost (žádný zákon to prezidentským kandidátům neukládá). A tím je to pro všechny opravdu slušné lidi vyřízené,“ uvedl jasně Horáček.

Původní text ZDE.

Podle jeho slov Drahoš nyní na vlastní kůži prožívá to, co on sám už prožívá rok. „Dozvídám se, že jsem prý byl vekslák. Nebyl, ani minutu. Prý jsem spolupracoval s StB. Nespolupracoval, doložitelný opak je pravdou (na mém webu sami můžete zjistit, že a jak jsem tu spolupráci odmítl). A taky jsem, samozřejmě, předložil lustrační osvědčení. Rovněž negativní,“ sdělil Horáček. 

A podpořil Drahoše případně i v tom, kdyby podal trestní oznámení. „S prezidentskými kandidáty chci diskutovat o podstatných a skutečných záležitostech. Týká se to všech prezidentských kandidátů, protože taková kandidatura by měla mít i symbolickou hodnotu. Pojmenovává a hájí zájmy celého veřejného prostoru, a tak zasahuje i každého z nás. Mlčet se k tomu nedá, protože kdo mlčí, souhlasí. A já nesouhlasím. Znovu tedy prosím: ve vlastním zájmu odmítněme to zlo jasně a hlasitě,“ zmínil Horáček.

Proti kandidátovi Jiřímu Drahošovi kolují totiž poslední dobou pomluvy, že spolupracoval se Státní bezpečností. „Začínají se šířit lži, proto prohlašuji, že jsem nikdy nebyl spolupracovníkem StB. To dokládám lustračním osvědčením,“ bránil se Drahoš na Twitteru. S pomocí IT specialistů chce dohledat zdrojové IP adresy, z nichž se hanopisy šířily. Následně přemýšlí, zda dokonce celou věc nepředat i policii, uvedl server Lidovky.cz.

  • Původní text ZDE

Před takovýmito hanopisy pak varuje specialistka na politický marketing z Univerzity Karlovy Denisa Hejlová. „Zatímco dříve by vyslovené nesmysly nemohly uspět, dnes mají lidé tendenci věřit konspiračním teoriím,“ uvedla. 

Na Horáčka se pak v minulých dnech objevily hanopisy, mimo jiné v brněnských poštovních schránkách. Žena se jménem „Marcela“ v něm píše o prezidentském kandidátovi Michalovi Horáčkovi, s nímž se podle svých slov zná z dob, kdy chodíval sázet na dostihy. Zpochybňuje pak prý mimo jiné i lustrační osvědčení z roku 2014, hovoří o schvalování islamizace Evropy nebo o zamlčené hospitalizaci v blázinci. 

Horáček o takovýchto hanopisech ví, podle něj se nejvíc šíří po sociálních sítích a řetězových mailech. Co se týče hanopisů v poštovních schránkách, tak tam neví, zda šlo o masovější akci, nebo nikoliv.

Celý příspěvek Michala Horáčka:

Chci vás všechny poprosit: Neberte vážně obvinění, která se po internetu šíří na adresu pana Jiřího Drahoše. 

A už vůbec ne to, že se snad měl nějak zaplést s StB. Předložil pan Drahoš lustrační osvědčení? Ano. Je negativní? Ano. Splnil tedy svou morální povinnost (žádný zákon to prezidentským kandidátům neukládá). A tím je to pro všechny opravdu slušné lidi vyřízené.

Pan Drahoš se teď na vlastní kůži seznámil s tím, co prožívám už rok. Dozvídám se, že jsem prý byl vekslák. Nebyl, ani minutu. Prý jsem spolupracoval s StB. Nespolupracoval, doložitelný opak je pravdou (na mém webu sami můžete zjistit, že a jak jsem tu spolupráci odmítl). A taky jsem, samozřejmě, předložil lustrační osvědčení. Rovněž negativní.

S prezidentskými kandidáty chci diskutovat o podstatných a skutečných záležitostech. Proto plně podpořím všechny ráznější kroky včetně trestních oznámení, které pan Drahoš v legitimní obraně proti lži a zlovolné manipulaci případně podnikne.

Týká se to všech prezidentských kandidátů, protože taková kandidatura by měla mít i symbolickou hodnotu. Pojmenovává a hájí zájmy celého veřejného prostoru, a tak zasahuje i každého z nás. Mlčet se k tomu nedá, protože kdo mlčí, souhlasí. A já nesouhlasím. Znovu tedy prosím: ve vlastním zájmu odmítněme to zlo jasně a hlasitě.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …