Hořící Francie. Jeden podobný problém máme i my, varoval bývalý velvyslanec Drulák

04.07.2023 17:05 | Komentář

Bouřící Francie zažila po týdnu první klidnou noc. Přesto francouzský prezident v reakci na násilné nepokoje požaduje udržení masivní přítomnosti policie v ulicích. A potyčka Romů s cizinci v Pardubicích o víkendu odstartovala protestní pochod. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) přirovnává dění právě k událostem ve Francii a varuje před eskalací a naplněním francouzského scénáře. V CNN Prima NEWS se k celé věci vyjádřili politolog Petr Drulák a komentátor Jan Macháček.

Hořící Francie. Jeden podobný problém máme i my, varoval bývalý velvyslanec Drulák
Foto: Repro CNN Prima News
Popisek: Diplomat a bývalý velvyslanec Petr Drulák

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v neděli ke střetu uvedl, že věc vyšetřuje policie, k vytváření strategie ale teď nevidí důvod. Vidí Drulák v české rovině politické podcenění situace? „Na jedné straně je zcela jistě pravda, že co do rozsahu se ty věci nedají srovnat. Ta situace ve Francii je co do rozsahu násilí, velikosti těch menšin, je nesrovnatelná s českou situací. Nicméně přesto je tu jedna podobná příčina, jeden podobný problém, před kterým je potřeba varovat. A myslím si, že ministr Blažek prokázal určitý smysl pro realitu. Jde konkrétně o toto: pokud nějaké kriminální a sociální chování je spojeno s nějakou etnickou menšinou, tak takový ten politicky korektní přístup vede k bagatelizaci, vede k ignorování, k tomu, že se zase tak nic moc velkého neděje. A to pak samozřejmě vede k tomu, že ta většinová společnost začíná být s tím nespokojena. Ta menšina etnická si potom myslí, že si může dovolit úplně všechno, a vede to prostě k nepokojům. Vede to k násilí. Jakkoliv se to násilí nedá srovnávat. A já si myslím, že to, že jsou v této chvíli do toho zapojeni Ukrajinci spíše než ta běžná česká společnost, souvisí s tím, že oni vlastně neprošli takovou tou politicky korektní výchovou nebo vymýváním mozků. A když jsou konfrontováni s asociálním chováním, tak na to reagují. Někdy třeba ne úplně adekvátně. A prostě se nestarají o to, že je někdo obviní z nějakého rasismu. Prostě vidí nějaký problém, tak na to reagují po svém,“ zmínil Drulák.

K tomu, zda politici berou situaci vážně, se vyjádřil i komentátor Macháček. „Myslím si, že skutečně bych to, k čemu došlo ve Francii, tady s nějakými potyčkami v Pardubicích opravdu vůbec nesrovnával. Jak tedy proporcemi, tak původem problému. Skutečně si myslím, že to spolu nesouvisí,“ sdělil. 

„Ve Francii žije té etnicky nefrancouzské menšiny, to znamená přistěhovalců ze severní Afriky, arabského původu nebo i černošského původu, potom střední Afriky, tam tradičně žijí miliony těchto lidí, většina z nich jsou Francouzi, i občanstvím tedy, takže samozřejmě mají tam i migranty, kteří tam přišli v poslední době, ale je to dlouhodobý problém, jak zabránit tomu, aby se ty menšiny neghettoizovali na předměstích těch velkých měst atd., jak jim má nebo nemá pomáhat stát, jak se snažit tu menšinu integrovat, zajistit nějakou zaměstnanost, bezpečnost atd., to je problém, který trvá desítky let, nějakým způsobem se vyhrocuje, nedaří se ho řešit, ale to, že tady máme v souvislosti s válkou, se nám navýšila menšina Ukrajinců, už tady byli předtím, především tedy co se týče mužů ve stavebnictví. A to, že tady máme nějaké romské spoluobčany, to jsou skutečně potyčky řádově v nižších rozměrech, a ani ten potenciál tam nevidím, že by se mohlo něco podobného zažehnout u nás,“ dodal. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Rakušan s Fialou odsouhlasili povinnou solidaritu,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseNávštěvník99 , 04.07.2023 17:27:30
což znamená příliv muslimských, afrických migrantů minimálně 30 tis. ročně. Jak to tu bude vypadat za 3-5 let. Rómové, Ukrajinci, muslimové a Afričané. Dle Fialy je to národní zájem ČR, který máme odlišný od Maďarů a Poláků.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…