Horko na Blízkém východě: Válečné lodě USA a Británie, desítky tisíc muslimů v ulicích...

13.10.2023 18:59 | Monitoring

Desetitisíce muslimů v pátek demonstrovaly po celém Blízkém východě na podporu Palestinců a proti sílícímu izraelskému bombardování Gazy. Izrael se připravuje na možnou pozemní invazi. „Smrt Izraeli“, „smrt Americe“ provolávají nejčastěji podporovatelé Palestinců.

Horko na Blízkém východě: Válečné lodě USA a Británie, desítky tisíc muslimů v ulicích...
Foto: Sociální síť X
Popisek: Do ulic po světě vyšly desetitisíce muslimů vyjádřit podporu Palestincům.

Od obvykle klidných ulic v centru jordánského Ammánu až po válkou zničené hlavní město Jemenu Saná se po týdenních pátečních modlitbách vyhrnuly do ulic davy muslimských věřících, které rozzuřily ničivé izraelské nálety na Gazu, jež začaly poté, co militantní skupina Hamás minulou sobotu nečekaně zaútočila na Izrael, napsal portál AP News.

Tisíce lidí demonstrovaly v Ammánu v sousedním Jordánsku, někteří křičeli: „Jdeme do Jeruzaléma jako miliony mučedníků!“ „Co chtějí od Palestiny? Očekávají, že odejdou?“ ptal se protestující Omar Abu-Sundos.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29497 lidí
V Bejrútu mávaly tisíce příznivců libanonské militantní skupiny Hizballáh libanonskými, palestinskými a hizballáhovskými vlajkami, skandovali hesla na podporu Gazy a vyzývali k „smrti Izraele“. Íránem podporovaná militantní skupina v sousedním Libanonu podnikala od útoku Hamásu sporadické útoky, ale z velké části zůstávala stranou války.

Náměstek generálního tajemníka Hizballáhu varoval, že se bude mít na pozoru před plavidly USA a Velké Británie, která míří do Středozemního moře. Američtí představitelé, včetně prezidenta Joea Bidena, opakovaně varovali Írán a regionální milice, které Teherán podporuje, aby se do konfliktu mezi Izraelem a Hamásem nevměšovaly.

V Íránu, který podporuje Hamás a je úhlavním regionálním nepřítelem Izraele, vyšli demonstranti po modlitbách do ulic. V Teheránu pálili izraelské a americké vlajky a skandovali „smrt Izraeli“, „smrt Americe“, „Izrael bude odsouzen k zániku“ a „Palestina bude dobyvatelem“.

„Palestinský lid už toho má dost, a vy teď chcete zničit Gazu, domy lidí,“ prohlásil íránský prezident Ebrahím Raisí v projevu v jižní provincii Fars. „Lidé na celém světě a Palestina vám způsobí potíže.“¨

V syrském hlavním městě Damašku se rovněž sešli demonstranti – včetně Palestinců z uprchlického tábora Jarmúk, který vznikl po válce v roce 1948 v souvislosti se vznikem Izraele.

„Říkám lidem, aby neopouštěli své domovy, jinak dopadnou jako naši prarodiče, kteří odešli z Palestiny do Sýrie, ale už se nikdy nevrátili,“ řekl Ahmad Saíd, 23letý Palestinec žijící v Sýrii, s odkazem na válku v roce 1948.

V Bagdádu se na náměstí Tahrír, které je centrem protestů v iráckém hlavním městě, shromáždily desetitisíce demonstrantů na shromážděních svolaných vlivným šíitským duchovním a politickým vůdcem Muktadou al-Sadrem.

„My, Iráčané, známe bolest z toho, že máme na své půdě okupanta,“ řekl protestující Alaa al-Arabyia s odkazem na americkou okupaci Iráku po invazi v roce 2003, jejímž cílem bylo svržení Saddáma Husajna. „Palestinské ženy mají manžele, milované a syny, kteří bojují proti okupaci. Stojíme v jejich boji na jejich straně.“

V jemenské Saná, kterou drží Íránem podporovaní povstalci Hútíové stále válčící s koalicí vedenou Saúdskou Arábií, se na ulicích tísnili demonstranti mávající jemenskými a palestinskými vlajkami. Heslo povstalců již dlouho zní: „Bůh je největší; smrt Americe; smrt Izraeli; prokletí Židů; vítězství islámu.“

Teroristé z hnutí Hamás již dříve vyzývali, aby jejich podporovatelé dali najevo nesouhlas s postupem Izraele a tento den označilo za „Den hněvu“. Izraelské ministerstvo vydalo s předstihem prohlášení, že tyto protesty se mohou zvrhnout v násilnosti a jejichž terčem se mohou stát Izraelci a Židé, těm proto bylo doporučeno se demonstracím vyhnout.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…