Hospoda? Nejdu. Na zdraví si nepřipíjejte. Epidemiolog čeká zlo

02.12.2020 13:12

V sobotu kvůli epidemické situaci jednal ministr zdravotnictví Jan Blatný na zámku v Lánech s prezidentem, premiérem i bývalým ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou. Výsledek? Raději opatrnější postup rozvolňování, třetí vlnu si nemůžeme dovolit. V neděli pak padlo konečné rozhodnutí. Česká republika přejde ze stupně 4 do stupně číslo 3 ve čtvrtek 3. prosince. V pořadu DVtv.cz se k tomu vyjádřil hlavní epidemiolog IKEM Petr Smejkal.

Hospoda? Nejdu. Na zdraví si nepřipíjejte. Epidemiolog čeká zlo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odebraný vzorek na test Covid-19, ilustrační foto

Smejkal úvodem řekl, že ono finální rozhodnutí vlády vnímá jako kompromis. „Nevím, jaké byly ty návrhy. Byl jsem spíš pro, aby se začalo v pondělí. Ale ano, můžeme trošku rozvolnit. Od toho máme PSA, to je jedna část trojnožky. Ale zároveň musíme testovat, protože jinak se můžeme vrátit, kde jsme byli. A myslím, že lidé dobře vnímají, že sestoupíme z jednoho stupně níž, ale už budeme hůře vnímat, že se z toho nižšího stupně můžeme dostat do toho vyššího,“ podotkl Smejkal. 

Anketa

Jste pro dobrovolné testování antigenními testy ZDARMA?

76%
24%
hlasovalo: 7355 lidí

Podle svých slov doufá, že tlak na rozvolnění je pouze z ekonomických skupin a že epidemiologové a hygienici jsou jednotní. „Probíhají tam asi boje, jak to udělat. Ale pozitivně vnímám to, že PES je zachován. A i když se třeba může změnit, všechno má svoje porodní bolesti, tak když se dohodneme, tak to nebudeme za tři dny zase všechno měnit,“ podotkl Smejkal.

„PES v tom stupni tři dokáže, nebo je tak namodelován, nebo jak to vnímám já, udržet tu situaci na nějaké úrovni. Ale stále tam vidím b, že do té doby, než bude vakcína, protože to jsou ty tři nožičky trojnožky – vakcína, testování a PES, nebo opatření a jejich rozvolňování – tak prostě dobře, jdeme do stupně 3, ale v tu chvíli musíme začít masivně tedy testovat, protože se nám v tom stupni tři zvýší počet kontaktů a mobilita,“ sdělil Smejkal, že to mu však chybí a má z toho obavy.

Obává se i toho, že v případě, že se bude málo testovat, pojedeme ve stupni 3 až do vakcíny. „A to se také brzy přestane lidem líbit,“ dodal. „Když k tomu přidáte to testování, tak se můžeme sesunout do dvojky, nebo i do jedničky. Protože to, že rozvolníme a nebudeme dělat nic, tak v té trojce přinejlepším zůstaneme, při horším scénáři s tou zvýšenou mobilitou se zase dostaneme do čtyřky,“ vysvětloval Smejkal. Podle jeho slov to bude do Vánoc zkrátka zajímavé.

Hovořil i o otevření restaurací a jejich uhlídání. „Bude ironické si tam ve čtvrtek připíjet na zdraví,“ podotkl Smejkal. Podle něj je nutné zdůrazňovat odpovědnost provozovatelů. Strach pak má i ze škol. „Školy s tím také mohou zahýbat,“ dodal s tím, že je rizikem otevírání všeho naráz. On sám do restaurace o víkendu nepůjde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …