Hospodářská komora varuje: Během pár let bude inflace 4 až 5 procent

12.11.2012 18:19

Ekonomické odhady Hospodářské komory České republiky (HK ČR) počítají s růstem spotřebitelských cen do roku 2015 na úrovni čtyř až pěti procent. Během pondělního diskusního fóra s názvem Ekonomika zítřka to uvedl prezident HK ČR Petr Kužel. Informuje o tom agentura Mediafax.

Hospodářská komora varuje: Během pár let bude inflace 4 až 5 procent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto.

"Toto číslo je bohužel nevyhnutelné. ČNB se trápí a tvrdí, že se to stát nemůže, přitom euro oslabuje, a to proto, že se snaží zachránit Řecko, bude se snažit zachránit i Španělsko a troufám si říct, že v brzké době i Itálii. My se ale doma nebavíme o tom, že nás se nikdo zachránit nesnaží. Neříká to ani vláda. Pojďme začít říkat, že je u nás dobře a pojďme se spojit se sousedním Německem, kam mimo jiné míří až 80 procent našeho vývozu," vyzval prezident Kužel.

Problémem České republiky je podle české hospodářské komory skutečnost, že nemá vlastní ekonomicko-hospodářský výhled. Dalším negativním faktem je ale také velmi silné napojení na Evropu, která škrtá především v zahraničí, nikoliv u sebe. Český byznys zaznamenal první ekonomickou krizi v letech 2008 až 2009. Hlavním rozdílem mezi krizí minulou a současnou je však podle Kužela skutečnost, že čeští podnikatelé v průběhu první krize peníze ještě měli, i když se strachem ohledně toho, co bude. Nyní už ale peníze nemají.

Prezident HK ČR dále upozornil, že nová exportní strategie Česka počítá se zástupci z řad podnikatelů, kteří mají možnost prostřednictvím řídící rady ovlivňovat nejrůznější rozhodnutí. Česká proexportně orientovaná ekonomika však podle jeho slov potřebuje řadu systémových prorůstových opatření. Hospodářská komora také varuje před skutečností, že export již za dva roky ekonomiku sám neutáhne, a průmyslová výroba klesá a stavebnictví krachuje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…