Hovno vláda, hovno demokracie... Tak to dopadlo, když si poslanec Huml a další povídali o nápadu mazat urážky Zemana

18.12.2014 8:07

Známý politolog Štěpán Kotrba rozpoutal jedinou větou bouřlivou debatu na svém Facebooku. Zapojil se do ní poslanec ČSSD i několik známých glosátorů, kteří se střetli nad nápadem omezovat vulgární výroky na adresu prezidenta republiky.

Hovno vláda, hovno demokracie... Tak to dopadlo, když si poslanec Huml a další povídali o nápadu mazat urážky Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Huml

„Císařpán je vůl. Byl, je a bude. A Stanislav Huml ať se třeba po...e,“ napsal provokativně na svůj profil Kotrba. A započal tak vášnivou diskusi, kterou rozpoutal glosátor Ondřej Slačánek. Ten odkázal na rozhovor se Stanislavem Humlem, ve kterém byla myšlenka na zamezování protiprezidentským útokům prezentována. „Kdysi působil celkem sympaticky, teď se projevuje jako typická autoritářská osobnost: Zakázat, omezit, zcenzurovat. A hlavně pokoru před autoritami,“ napsal o poslanci ČSSD.

Ten následně na jeho slova, že jej mrazí, opáčil, že jeho mrazí ze Slačánka. „Neříkám nic o kritice a svobodě slova, vadí mi sprosté urážky lidí mezi sebou,“ dodal. Na to zareagoval sám Štěpán Kotrba, který poslanci napsal, že podstatou demokracie je přirozená autorita, nikoliv mocensky vynucovaná. Huml se následně pozastavil nad tím, zda vynucenou autoritu potřebuje soudce, který může za urážku soudu při řízení vesele rozdávat desetitisícové pokuty.

Na to znovu Slačánek: „Váš argument, že k prezidentovi se má přistupovat jako k soudci je asi stejný, jako byste řekl, že na operačním sále potřebujeme sterilní prostředí, tak je rovnou zavedeme i v hospodě.“ Huml reagoval výkladem, že právo na důstojnost by měl mít každý, včetně prezidenta. „Vulgarit už je na mě moc,“ prozradil.

Huml pak přispěl do debaty poznatkem, že cenzura není, ale novináři se k různým lidem chovají různě. „Tu vystřihnou projev, tu ho nedají,“ popsal poslanec svou zkušenost. Na něj zareagoval opět Štěpán Kotrba: „Stanislave, já lidem nadávám do čůráků, pouze když se tak chovají. Inteligence by měla být součástí kvalifikace i pro politiky, poslance a prezidenty nevyjímaje,“ vzkázal. Humla ale opět pobouřil „hnusnou vulgaritou“.

Na jeho slova zareagoval Slačánek dotazem, zda by takto procenzuroval i „skvost české poezie“ od Egona Bondyho, nazvaný „Hovno vláda, hovno demokracie a hovno svoboda“. Poslanec Huml následně zakončil debatu slovy: „Nebudu si ho ani pouštět, stačí přečíst titulek. Bavte se pánové.“

Slačánka ovšem vytočil: „Policajt okresního formátu, který se stal kdovíproč poslancem, si to nebude ani pouštět. Stačí mu název,“ poznamenal sarkasticky.

Humla následně zajímalo, proč jej ten fízl tak zajímá, načež se mu dostalo odpovědi: „Protože vystupuje jako (mj. i můj) zastupitel, říká nesmysly a má moc z nich udělat zákony.“ Dodal vysvětlení, že zná mnoho moudrých dělníků, a nejspíš i policajtů. Stanislav Huml ale prý mezi ně bohužel nepatří.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…