Hovno, žádná spravedlnost. Pod zadkem máme sud s prachem, promluvil Karel Schwarzenberg. Pak omlouval Araby, kteří žádné uprchlíky nechtějí

24.09.2015 19:19

Na Balkáně si hýčkáme sud s prachem pod vlastním zadkem, konstatoval v Interview ČT předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, a vyvolal tak vzpomínku na první světovou válku. A to hned dvakrát. Mluvil totiž i o kvótách pro uprchlíky a zabýval se otázkou, zda je spravedlivé, aby o životě uprchlíků rozhodl úředník, který je pošle do Rumunska. „Na světě je hovno, a ne spravedlnost,“ citoval Schwarzenberg dobrého vojáka Josefa Švejka.

Hovno, žádná spravedlnost. Pod zadkem máme sud s prachem, promluvil Karel Schwarzenberg. Pak omlouval Araby, kteří žádné uprchlíky nechtějí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg hovoří

Exministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) se vrátil ze Srbska a popsal, jak si tamní politici dělají s Chorvatskem naschvály. „To jsou dva bratrské národy, které si nemohou přijít na jméno,“ konstatoval host. Za velkou chybu považuje předseda TOP 09 fakt, že bylo v jistém okamžiku zastaveno rozšiřování EU a tyto země zůstaly před branami Unie.

„Každý evropský stát má právo býti členem EU, pokud splní příslušné podmínky,“ zdůrazňoval kníže. „My si tady uměle chováme sud střelného prachu pod vlastním zadkem,“ varoval také s tím, že rozšíření EU by prospělo ekonomikám těchto dvou zemí, a tím v konečném důsledku celé EU.

Nesmíme navíc zapomínat, že nemalou část uprchlíků tvoří např. lidé z Kosova, Syřanů je jen malá část, podle oficiálních odhadů pětina. Navzdory tomu, že se dnes mnoho uprchlíků za Syřany prohlašuje v naději, že získají azyl v Německu, jak naznačovala německá kancléřka Angela Merkelová. Schwarzenberg se však tomuto jejímu prohlášení nediví.

Nezvládneme stoprocentně chránit ani naši hranici, natož řeckou

Stejně tak považuje za poněkud nesmyslná prohlášení, že je třeba důsledně chránit jižní hranici EU. Ale co s tisíci řeckými ostrovy a ostrůvky. „Jak to chcete prosím pohlídat,“ ptal se. Těžko prý budeme chránit i vlastní hranici, kdybychom to totiž chtěli vzít opravdu vážně, museli bychom své hranice obehnat ostnatými dráty a elektrickými ploty jako před třiceti lety. „Příliv migrantů můžeme jen omezit, ale s jejich přísunem se budeme muset smířit, protože válka v Sýrii ještě potrvá,“ vyjádřil názor exministr.

Prozradil také, že on osobně byl proti kvótám, protože střední Evropa nemá ráda, když se jí něco nařizuje. Dalším problémem je to, že se teď čeští politici mohou až do omrzení vymlouvat na Brusel a nepřijímat vlastní odpovědná rozhodnutí.

Uznává sice, že kvóty se nemusejí zdát uprchlíkům spravedlivé, ale měli by si uvědomit jednu věc. „Na světě je hovno a žádná spravedlnost, jak říká náš národní klasik, dobrý voják Švejk,“ poznamenal kníže. Stejně tak by si měli uprchlíci uvědomit, že lidé, kteří se v Evropě narodili, mají také své práva a azylanti je mohou získat časem.

Z jeho úst ovšem také zaznělo, že uprchlický problém se týká celého světa, ne jen Evropy, jen některé státy posílají finanční prostředky na pomoc uprchlíkům. To je podle něj případ bohatých arabských zemích. „Oni si říkají, co bychom pomáhali, když je to kvůli válce, kterou jsme nerozpoutali,“ vysvětloval Schwarzenberg. Nediví si jim prý, že si nechtějí do svých zemí zatáhnout lidi, kteří vyznávají jinou podobu islámu. Na překvapený dotaz moderátorky, že takto by mohly uvažovat všechny země na světě, měl rovněž pohotovou odpověď: „Ale v těchto zemích jsou trochu citlivější na politickou opozici, tak není divu, že si ji tam nechtějí zatáhnout.“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…