Hrad plný vlkodlaků s Babišem v čele, rdoušení moderátora Václava Pukavce, kauza Liščí nory... Tohle jste v divadle ještě neviděli

18.05.2017 19:33

REPORTÁŽ Když byl malý, chtěl být za každou cenu králem. V dospělosti se ale stal českým prezidentem, který se chová jako vlkodlak. To je Ondřej Kukiš z divadelní hry Červený Kukiš - aneb Sorry jako!, kterou napsal divadelník Milan Deutsch, a jejíž premiéru dnes uvádí Vršoviské divadlo Mana. V podstatě jde o mrazivou životopisnou ságu o ministru financí Andreji Babišovi (ANO).

Hrad plný vlkodlaků s Babišem v čele, rdoušení moderátora Václava Pukavce, kauza Liščí nory... Tohle jste v divadle ještě neviděli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální zkouška hry Červený Kukiš – aneb Sorry jako! ve vršovickém divadle Mana

Z jedné malé země přišel do té větší Ondřej Kukiš alias Babiš a jelikož byl všehoschopný, začal jí vládnout. Koupil si noviny a železniční tratě, aby lidem umožnil rychlejší přístup do hor, kde mohou odpočívat. Železnice hned dost podražila. Tak v tomto duchu se nese divadelní hra z dílny Milana Deutsche. která se jmenuje Červený Kukiš - aneb Sorry jako!

ParlamentníListy.cz se zúčastnily generální zkoušky před její dnešní premiérou ve Vršovickém divadle Mana.

Liščí nora, Lidové koniny

"Z roztomilého chlapce se nakonec stane zlý a drsný Kukiš," říká vypravěč ve hře. Tatínek Kukiše učí zdravit: "Čest práci, soudruhu!", televizní pořady, ten s Václavem Pukavcem v první řadě, jsou zkorumpované. Hlavně, když se v nich moderátoři ptají, jak to bylo s financováním Liščí nory, či jestli jsou jeho Lidové koniny objektivní. Ale proč si nedat k nedělnímu obědu trochu politického hnusu.

„Inspiraci přinesl život a nespokojenost s absurdností současné politické situace,“ řekl k tomu Milan Deutsch. „Dost rozporuplné pocity mám z reakcí potenciálních partnerů. Hra je takovým lakmusovým papírkem nálad ve společnosti. Vládne zde obrovský strach. Odklonili se od nás sponzoři, média se bojí a tak dále,“ dodal. Ostatně na plakátu či programu k představení není v tomto případě uvedeno ani jedno jméno sponzora či mediálního partnera.

VIDEO: Ukázka z divadelní hry

Promluví i Mlčáček

V jednom z televizních interview ve hře zpovídá redaktor i hradního mluvčího Mlčáčka, kterého si současný prezident Kukiš po tom bývalém ponechal. Vysvětluje totiž ztrátu korunovačních klenotů a dvou členů Hradní stráže. Ostatně dojde i na milostnou scénu s Annou Kukišovou. "Stát se králem se Ondřejovi Kukišovi zatím nepodařilo, snad se mu to podaří, když mu budete fandit a posílat mu dost hlasů," dodává vypravěč.

Autora Deutsche napadlo napsat divadelní hru s tímto námětem před čtyřmi měsíci a scénář napsal takřka přes noc. Samostatný rozhovor s ním ParlamentníListy.cz přinesou zanedlouho. Od té doby se pilně zkoušelo. Představení hrají herci z různých scén, které spojuje právě Vršovické divadlo Mana.

Novodobá pohádka

Ke konci hry Kukiš vlkodlačími pařáty rdousí jednoho z moderátorů "nejzkorumpovanějšího pořadu v televizi od revoluce", tedy Václava Pukavce. "Proč se ten politik chová, jak se chová, má jednoduché vysvětlení. Je to vlkodlak. Lidi kolem sebe buď roztrhá anebo je kousne, čímž se z nich stanou také vlkodlaci. Na Hradě pak vládnou pouze vlkodlaci," vysvětlil záměr režisér Ivo Šorman.

"Příběh je hozen do pohádkové podoby a je to naše první politická satira. Do léta budou dvě reprízy, které už jsou téměř vyprodané, a po prázdninách další. Ostatně se s hrou chystáme jezdit po celém Česku. Budeme ji hrát do voleb, to v každém případě," sdělil Deutsch. Jak se nakonec přiznali všichni herci, jde jim ale spíš o příběh a divadlo, než o politický aktivismus. Nikdo z nich prý na opakovaných demonstracích proti ministru Babišovi a prezidentu Zemanovi ještě nebyl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…