Hrad už má zprávu o zdravotním stavu Maliny. O milosti rozhodne Klaus

21.02.2012 18:26

Prezidentská kancelář obdržela posudek vězeňské služby týkající se zdravotního stavu podnikatele Tomáše Maliny a další podklady k případu od Městského soudu v Praze. Informoval o tom tiskový odbor prezidenta.

Hrad už má zprávu o zdravotním stavu Maliny. O milosti rozhodne Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Mluvčí soudu Martina Lhotáková řekla, že další postup v případu záleží nyní na prezidentovi, který zvažuje milost. Kdyby do kauzy Klaus nevstoupil, zaslal by soud Malinovi s největší pravděpodobností příkaz k nástupu trestu.

Rozhodne prý zdravotní stav Maliny

Podle informací ČTK vězeňská služba došla k závěru, že Malina trest může nastoupit s tím, že se o něj postarají vězeňští lékaři. Malinův advokát tvrdí, že zdravotní stav jeho klienta je velmi vážný. Klaus zatím rozhodl o odkladu nástupu do vězení. Podle informací z Hradu bude o milosti rozhodovat na základě toho, jak se zdravotní stav odsouzeného vyvine. Kdy rozhodnutí padne, zatím není zřejmé.

Malina byl odsouzen za zpronevěru, za stamilionový podvod s pohonnými hmotami dostal pětiletý trest. Média upozornila, že Malina patřil k blízkým spolupracovníkům podnikatelů Františka Mrázka a Tomáše Pitra. Mrázka, který byl v lednu 2006 zastřelen, policie považovala za vládce českého podsvětí, Pitr byl odsouzen za daňové delikty a v současné době je ve švýcarské vazbě.

Kritika prezidentských milostí

Server Týden.cz dnes uvedl, že Útvar pro odhalování korupce a finanční kriminality prověřuje dvě anonymní udání na to, že si Malina nechal prezidentský pardon zařídit a zdravotní posudky zmanipuloval. "Prověřujeme nějaké udání ohledně okolností udělení prezidentských milostí, nic podrobnějšího ale nemohu sdělit," řekl serveru mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej. Za vyjednáním odkladu nástupu trestu podle jednoho z udání stojí Klausův osobní přítel Václav Petr ze společnosti Erpet.

Mluvčí prezidenta Radim Ochvat ale dnes veškerá obvinění týkající se rozhodování o Malinovi odmítl. "Snažit se vyrobit realitu na základě informací uvedených v anonymním trestním oznámení, kam si může kdokoliv napsat cokoliv, je pouze výrazem laciné senzacechtivosti, neprofesionality a osobní zaujatosti některých novinářů vůči osobě Václava Klause. Veškerá vznesená obvinění samozřejmě odmítáme, neboť se jedná o účelově vymyšlené pomluvy," sdělil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…