Hraje se tu veliká hra, varoval Miroslav Poche v rádiu a ukazoval při tom na Zemana

03.12.2018 17:57

Hostem pondělních Dvaceti minut Radiožurnálu byl europoslanec Miroslav Poche (ČSSD). Z pohledu politika, který se pohybuje v Bruselu, okomentoval další kolo debaty o tom, zda je Andrej Babiš jako český premiér ve střetu zájmů, když dohlíží na dotace, které získává i jeho Agrofert, toho času odložený ve svěřenském fondu předsedy vlády. Česko podle Pocheho musí dělat vše pro to, aby čeští občané nemuseli vracet dotace v Agrofertu.

Hraje se tu veliká hra, varoval Miroslav Poche v rádiu a ukazoval při tom na Zemana
Foto: red
Popisek: Miroslav Poche

Poche má za to, že informace o střetu zájmů Andreje Babiše unikly z nejvyšších pater Evropské komise. „Podle dokumentů, které mají Evropský parlament a Evropská komise k dispozici, jsou podle slovenských orgánů Andrej Babiš (ANO) a jeho žena jedněmi z pěti konečných uživatelů výhod,“ podotkl Poche s tím, že to ukazuje, že má Babiš problém. Oficiálně zatím nebylo řečeno nic, ale Poche nepochybuje, že by tyto informace mohly být pravdivé, protože deníky jako Le Monde nebo The Guardian by nevypouštěly informace, které by neměly ověřené.

Boj se podle europoslance povede o to, zda lze vůbec vracet dotaci, která byla vyplacena. Další otázkou bude, jak dlouhé období vlastně Evropská komise zkoumá. Poche má za to, že důležitější bude období, kdy je Andrej Babiš v pozici Andreje Babiše. „Podle mého názoru je nepřijatelné, aby Česká republika vracela do společného rozpočtu EU nějakých sto milionů eur. Česká republika bude dělat vše pro to, aby se to nestalo,“ konstatoval Poche.

A co s tím do budoucna? Jak to řešit dál? „No, musíme porazit Andreje Babiše ve volbách, jak on správně říká,“ podotkl Poche. Pokud ten člověk (Babiš) nechce vidět, že poškozuje obraz České republiky v zahraničí, nezbude než ho porazit ve volbách.

Poté vysvětloval, jak to bylo s odebráním speciálního statutu české ambasádě v Maďarsku. „Je potřeba se podívat na to, jak ten systém vlastně vznikl. Tehdy si někteří diplomaté u ministra (Cyrila) Svobody vydupali zvýšení platu a vysvětlilo se to takto důležitostí ambasád. Nakonec se to rozrostlo na 17 ambasád,“ podotkl Poche s tím, že současný ministr Tomáš Petříček se jen snaží vrátit věci do původního stavu, aby všichni diplomaté dostali stejný plat. Tedy s výjimkou těch nejdůležitějších ambasád, jako je zastoupení v Bruselu. Nic víc za tímto sporem není. Jen snaha srovnat platy diplomatů.

Došlo i na snahu omezit počet aut, která má zaregistrovaná ruská ambasáda. Rusové jich podle Pocheho mají moc a je třeba je omezit. „Jsou to vozidla, která mají diplomatickou značku, a není možné je podrobovat běžným silničním kontrolám a tak podobně,“ podotkl Poche.

Ruská ambasáda sice tvrdí, že se žádná taková jednání nevedou, ale podle Pocheho to zkrátka není pravda. Jednání se vedou už několik měsíců.

Nakonec moderátorka Marie Bastlová položila Pochemu ještě jednu otázku. „A neškodíte vy osobně ministru Petříčkovi, když zůstáváte jeho poradcem?“ zeptala se.

„Nedomnívám se. Pokud bude chtít prezident Miloš Zeman ministra Petříčka jakkoli kritizovat, tak tu situaci vyvolá. Je to opravdu veliká hra o směřování zahraniční politiky České republiky a v tomhle Poche nemůže hrát moc velkou roli,“ uzavřel Poche své vystoupení v rozhlase.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …