Hřebejk k úspěchu Turka. Strach z Čechů a sprostá slova

10.06.2024 15:26 | Zprávy

Po úspěchu Filipa Turka, který získal ve volbách do Evropského parlamentu přes 150 tisíc preferenčních hlasů za koalici hnutí Přísaha a Motoristé sobě, napsal český režisér Jan Hřebejk na sociální síť X svůj pohled na věc. Nazval Turka „hajlujícím hochštaplerem“, označil jeho volební úspěch za „úplný úlet“ a zkritizoval i jeho voliče.

Hřebejk k úspěchu Turka. Strach z Čechů a sprostá slova
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Režisér Jan Hřebejk

Filip Turek, který kandidoval z prvního místa za koalici hnutí Přísaha a Motoristé sobě získal celkem 152 196 preferenčních hlasů. Jan Hřebejk, režisér filmu Pelíšky, Pupendo či Nestyda, však Turkův volební úspěch nazval „úplným úletem“.

Na sociální síti X vyjádřil své přesvědčení, že se jedná o důkaz nízkého intelektuálního potenciálu jeho voličů. „Úspěch Turka a Přísahy je samozřejmě úplný úlet a výraz faktické debility těchto voličů. Ale jinak je to vlastně šulnul a sluší se pogratulovat Slovákům,“ napsal režisér.

Přísaha a Motoristé sobě získali celkem 10,26 procenta. Koalice tak bude mít v Evropském parlamentu dva europoslance. Vedle Filipa Turka v Evropském parlamentu zasedne i Nikola Bartůšek.

Pro Hřebejka je nicméně Turek spíše karikaturou, „hajlujícím hochštaplerem“, který teď, na základě rozhodnutí voličů, bude inkasovat tučný plat europoslance. „Voliči Přísahy a Motoristů zvolili kandidáta, co nemá a nikdy nebude mít žádný program ani sebemenší vliv na cokoli, nic nikdy neudělal, kromě podvodů, je nastrčenou figurkou nevkusných veksláků, což bylo všechno vidět. Poslali hajlujícího hochštaplera pobírat plat v tričku ČR,“ uvedl Hřebejk.

Na závěr ke svým příspěvkům o volbě voličů Přísahy a Motoristů sobě připojil citát sochaře Jaroslava Róna: „Žiju osobně spokojeně, ale bojím se akorát svých spoluobčanů.“

„Tenhle pocit sdílím,“ přiznal Hřebejk.

Sám se v politice před lety také angažoval. V roce 2018 se rozhodl kandidovat za hnutí STAN v komunálních volbách za radnici v Praze 5. Tehdejší předseda poslaneckého klubu Jan Farský vyjádřil své potěšení nad Hřebejkovým rozhodnutím a ocenil jeho filmy jako výrazný obraz současné společnosti.

Za svou práci získal několik prestižních ocenění, včetně Českého lva – toho získal hned třikrát. Tyto ceny získal za filmy Horem pádem, Musíme si pomáhat a Šakalí léta.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Stejný komediant, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseinfo5 , 10.06.2024 16:42:08
jako Vašáryová. I stejně pokřivený charakter. A bez veřejnoprávní žumpy by se neuživil.

|  20 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…