Hřib už rok vede Prahu. Dokázal se pohádat s Babišem i s Čínou

12.11.2019 8:04

Za rok svého působení ve funkci primátora hlavního města Prahy od 15. listopadu 2018 se Zdeněk Hřib dostal do sporu s Čínou a neshodl se třeba i s premiérem Andrejem Babišem v jednání kolem budování vládní čtvrti, připomněla ČTK.

Hřib už rok vede Prahu. Dokázal se pohádat s Babišem i s Čínou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání zastupitelstva hlavního města. Na programu byl přesun Slovanské epopeje do Moravského Krumlova, zdražení svozu odpadu nebo ukončení partnerství mezi Prahou a Pekingem

Jeho magistrátní koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN) za rok vlády umožnila zvýšení daně z nemovitostí a zvýšila poplatek za svoz komunálního odpadu. Současně se nedokázala shodnout v řadě dalších otázek.

Ve funkci Hřib před rokem vystřídal Adrianu Krnáčovou z hnutí ANO 2011, hlasovalo pro něj 39 zastupitelů z 65 členů zastupitelstva. Na novoročním setkání primátora s mezinárodními diplomaty v Praze čínský velvyslanec usiloval o odchod tchajwanského diplomata, Hřib to odmítl. Později prohlásil, že Praha chce z takzvané sesterské smlouvy, kterou s Pekingem uzavřelo minulé vedení Prahy, odstranit bod, kterým Praha uznává jednotnou Čínu. Spory s Čínou mimo jiné vyústily v odložení či zrušení vystoupení několika českých souborů v Číně. Peking před několika týdny vypověděl sesterské partnerství s Prahou; vedení Prahy vypovědělo smlouvu s Pekingem několik dní předtím.

Při hlasování pražské rady o výstavbě metra D a finančním krytí geologického průzkumu letos v květnu Hřib prosazoval tajné hlasování. Za to jej kritizovala opozice i někteří členové Pirátů včetně Ivana Bartoše.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Letos v létě se Hřib dostal do sporu s předsedou TOP 09 Jiřím Pospíšilem po neúspěšném pokusu odvolat šéfa společnosti Pražská plynárenská Pavla Janečka, který se podle Pirátů dopustil manažerských pochybení. Sporu ohledně odvolání předcházel konflikt mezi Piráty a TOP 09 ohledně vyplacení tantiém a také o zrušení míst v dozorčí radě určených pro zástupce zaměstnanců. O odvolání Janečka chtějí Piráti dál jednat.

V polovině září Hřib jednal s premiérem Andrejem Babišem o výstavbě úřednické čtvrti na pozemcích hlavního města v Letňanech. Pro převod pozemků v Letňanech má Praha podle Hřiba tři podmínky – aby došlo k dostavbě Pražského okruhu, aby stát dal 60 miliard na stavbu městského okruhu a 8,5 miliardy na stavbu nemocnice v Letňanech. Babiš si po jednání stěžoval na Hřibovu neústupnost a v dalším jednání ho chce obejít a obrátit se na další radní.

Sám Hřib považuje za největší plod své vlády „rozhýbání“ velkých dopravních staveb. Jde o zahájení prací na metru D a několika mostech. Před několika dny začala výstavba nové trojské lávky. Původní lávka mezi Císařským ostrovem a Trojou se zřítila v prosinci 2017, zraněni při tom byli čtyři lidé, z toho dva vážně. Město každému dalo 50.000 korun a na dalším odškodnění se domluvilo letos v lednu s pojišťovnou. V havarijním stavu se nachází i Libeňský most z roku 1928, dosud nikdy nebyl opravován. Současné vedení Prahy vypsalo výběrové řízení na rekonstrukci. Podmínky byly však velmi přísné a přihlásila se pouze společnost Pragoprojekt, která ještě podmínky nesplňovala. Nyní se chystá nové výběrové řízení.

Ostrý spor v magistrátní koalici vyvolal záměr umožnit městským částem místní zvýšení daně z obytných nemovitostí. Pražští radní v září schválili novelu vyhlášky, podle které si městské části mohly určit, zda daň u rezidenčních domů zvýší, a některé tak již učinily. Vyhlášku mají ještě schválit pražští zastupitelé a platit má od 1. ledna 2020. Zvýšení kritizovala opoziční ODS i koaliční TOP 09, negativně se k němu vyjádřili i zastupitelé některých městských částí. Letos v polovině října také pražští radní schválili změnu znění vyhlášky o svozu odpadu, podle níž se svoz komunálního odpadu v Praze domácnostem podraží o 30 procent.

Od svého záměru odhalovat prázdné investiční byty v Praze s pomocí elektroměrů Piráti letos v dubnu ustoupili kvůli ostrému nesouhlasu koaliční TOP 09, která ho označila za zásah do soukromí a vlastnických práv. Koalice se přela i kvůli provozovateli Šlechtovy restaurace. Obecní dům původně letos v létě vybral v uzavřeném tendru Vinohradský pivovar, ačkoli ještě neměl s městem uzavřenou smlouvu o tom, že se bude o restauraci starat. Výběr proto označili představitelé Spojených sil za neplatný. Na začátku listopadu Obecní dům vypsal výběrové řízení na provozovatele.

Zdeněk Hřib je vzděláním lékař, této profesi se nikdy nevěnoval. Medicíně ale zůstal blízko jako odborník na informační technologie, mimo jiné krátce pracoval jako vedoucí sekce informatiky ve Státním ústavu pro kontrolu léčiv. Mezi roky 2008 a 2018 působil ve společnosti Aquastoft, kde se podílel na projektu elektronického receptu eRecept.

Od roku 2013 je spojen s Piráty, nejprve jako registrovaný příznivec, od dubna 2017 je členem strany, vloni se stal lídrem pražské kandidátky pro komunální volby v hlavním městě, kterou dovedl k těsnému vítězství. Od loňského října je zastupitelem hlavního města Prahy, vloni v lednu jej Sněmovna zvolila členem správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny, letos v únoru na post rezignoval. Je ženatý, má dva syny a dceru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…