Hřib zaslal Babišovi podmínky ohledně vládní čtvrti v Letňanech a premiér se chytil za hlavu. Některé z nich vůbec nejsou právně možné

12.02.2019 22:13

Vize vládní čtvrti v Letňanech se premiéra Andreje Babiše drží déle než rok. I když to chvíli vypadalo, že dojde k dohodě a její výstavba nebude daleko, nyní se vše čím dál víc komplikuje. Důvodem jsou podmínky, které předložil pražský primátor předsedovi vlády, jenž je označuje za nesplnitelné. Dokazuje to jeho dopis adresovaný Hřibovi, o němž informoval server Deník.cz.

Hřib zaslal Babišovi podmínky ohledně vládní čtvrti v Letňanech a premiér se chytil za hlavu. Některé z nich vůbec nejsou právně možné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Premiér pražského primátora v dopise upozorňuje, že v případě, že by přistoupil na všechny jeho podmínky, znamenalo by to porušení platné právní úpravy. „Jistě pochopíte, že to nemohu akceptovat,“ napsal Babiš.

Magistrát například po státu žádá dostavbu vnitřního městského okruhu v hodnotě 60 miliard korun. Nebo požaduje za pozemek v Letňanech objekt Karlínských kasáren, kam by umístil své zaměstnance, a areál Nemocnice Na Bulovce. To už však podle premiéra výrazně převyšuje hodnotu pozemků, o které stát projevil zájem v lokalitě Letňan.

Šéf kabinetu tak navrhuje pokračování v jednání o směně pozemků v Letňanech za areál kasáren „při dodržení platné právní úpravy“. Kromě v dopise zmiňuje, že schéma využití letňanského území, jež Zdeněk Hřib prezentoval v médiích, se „zásadně liší od projednávané verze“.

Pražského primátora se tedy v dopise zároveň ptá, která verze je platná. Primátorův nákres podle něj neodpovídá územnímu a Metropolitnímu plánu. „Pokud jde o Váš požadavek na financování vnitřního městského okruhu, jsem ochoten o něm jednat,“ připomíná Hřibovi premiér s tím, že stavba vládní čtvrti by mohla vyřešit neefektivní situaci, kdy stát platí ročně půl miliardy na nájemném.

Závěrem Babiš upozorňuje, že pokud se nedohodnou, musel by přistoupit k dražbám nepotřebného majetku včetně nemovitostí, o něž projevuje zájem hlavní město Praha.


 

reklama

autor: nab

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…