Hrozba vracení miliard do kasy Bruselu kvůli Babišovi? Europoslanec Niedermayer promluvil v ČT

06.12.2018 20:32

Z Bruselu přišel do Česka dopis, který se dotýká premiéra Andreje Babiše a jeho obchodních a politických aktivit. Do čtvrtečního Interview na ČT24 přijal pozvání europoslanec TOP 09 Luděk Niedermayer, aby pohovořil o tom, jak moc Česku hrozí, že by kvůli tomu muselo vracet peníze z evropských dotací.

Hrozba vracení miliard do kasy Bruselu kvůli Babišovi? Europoslanec Niedermayer promluvil v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Europoslanec Luděk Niedermayer

Podle Niedermayera je situace okolo dopisu z Bruselu vážná. Signál, který vyslal eurokomisař pro rozpočet Oettinger kvůli evropským dotacím pro skupinu Agrofert, kvůli premiérovi a výkladu střetu zájmů, považuje za velmi významný. Dodává, že zároveň to však celé není nijak překvapivé. „Každý, kdo si přečetl právní úpravu, která v EU platí od letošního srpna, musel tušit, že se tato otázka otevře,“ uvedl europoslanec.

„K tomu, že tu hrozí riziko konfliktu zájmů, bylo logické podezření. Protože každý premiér každé evropské země se podílí na rozhodování a nastavení parametrů evropského rozpočtu. Ty firmy, které jsou v tom svěřenském fondu, stále vytvářejí zisk, který Babišovi jednoho dne bude náležet,“ pokračoval s tím, že někteří poslanci, kteří nebyli zrovna z Česka, velmi apelovali na komisi, aby se k tomu vyjádřila a v obecné rovině řekla, jak vlastně bude přísnější právní úpravu ze srpna prosazovat.

Anketa

Jak jste spokojeni s vládnutím koaliční vlády hnutí ANO a ČSSD?

hlasovalo: 16691 lidí
Niedermayer věří, že k výsledku se v této záležitosti dobereme velmi brzy. Připomíná, že Evropská komise bude muset zanedlouho rozhodnout, zda nové dotace budou firmy Agrofertu nárokovat. „Je to otázka několika týdnů, měsíců, kdy se dozvíme jasné stanovisko,“ je si jistý.

Situace je pro Českou republiku vážná spíše ze širšího kontextu. Europoslanec zmínil, že se nyní vyjednává o rozpočtu na následující období a ve hře jsou desítky miliard eur, které si nárokujeme jako podporu od ostatních členských zemí. „Politici členských zemí, které platí evropský rozpočet, tedy Francie, Itálie, zejména pak Německo, musejí své občany přesvědčit, že je dobrý nápad, aby se jejich peníze použily na podporu chudších zemí,“ upřesnil europoslanec.

„Jenže oni také neustále opakují, že je pro ně velmi obtížné jim vysvětlit, že vezmou finance německému daňovému poplatníkovi a pošlou je miliardáři do České republiky, který je navíc premiérem,“ doplnil s tím, že tato politická rovina se navíc ještě střetává s tím, že během migrační krize část občanů a politiků EU získala pocit, že některé země, které natahují hodně ruku k rozpočtu Evropské unie, nejsou zrovna příliš ochotny ostatním pomáhat.

Ministerstvo spravedlnosti říká, že ke konfliktu zájmů nedochází a nechybí zde ani podpora ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové. Niedermayer nevylučuje možnost, že právní experti ministerstev nakonec Brusel přesvědčí. „Je to vše možné, je to právní spor. Úprava, kterou EU přijala, určitě nebyla mířena na premiéry členských zemí. Taková situace se neočekávala a právní výklad se může lišit,“ řekl.

Zmínil, že tuto diskusi od začátku sledoval, a to, že se vláda odvolávala na posouzení z hlediska českých zákonů, je podle něj zcela mylné. „Tady se přece zabýváme evropským zákonem, který u nás platí,“ podivoval se europoslanec.

Druhá věc, která jej zaráží, je, že od toho srpna ty instituce, které vyplácejí dotace v České republice, nevzaly v úvahu, že zde existuje nové pravidlo, které v některých případech omezuje vyplácení dotace. „Ty instituce měly mít velmi kvalitní právní rozbor už od toho srpna, ale o ničem takovém jsem neslyšel,“ doplnil.

„V souvislosti s tím i vyjádření Státního zemědělského intervenčního fondu, který vyplácí zemědělské dotace ve smyslu, že pan premiér nezasahuje do jeho činnosti, a tudíž problém není, to je naprostý právní diletantismus,“ zdůraznil Niedermayer.

Premiér Babiš se k záležitosti vyjádřil na tiskové konferenci v pondělí po jednání vlády. Uvedl, že Česká republika žádné peníze vracet nebude, protože k tomu není nejmenší důvod. Niedermayer připomněl, že právní posudek evropské právní služby je však jednoznačný a říká, že od srpna podle právní úpravy zde konflikt zájmů existuje. Zároveň také prý otevírá možnost, že by měla být posouzena dokonce i situace před tím srpnem.

„Nyní předjímat to, jak rozhodne Evropská komise, která je zodpovědná členským zemím NATO, že peníze Evropské unie jsou použity správně a v souladu s právem, to je velmi odvážné,“ vyjádřil se k Babišovu vyjádření závěrem europoslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …