Hrozí finanční krach zdravotnictví, varuje lékař a Babišův člověk

25.10.2013 8:03

Znechucení z činnosti všech polistopadových vlád vedlo lékaře jablonecké nemocnice Miloše Rejmonta ke vstupu do politiky a kandidatuře do parlamentních voleb. Od června je členem hnutí ANO, předtím v žádné straně nikdy nebyl.

Hrozí finanční krach zdravotnictví, varuje lékař a Babišův člověk
Foto: Archiv MR
Popisek: Miloš Rejmont

„Už téměř 24 let od revoluce stále stejní lidé slibují, že se budeme mít lépe. Zatím se jim podařilo vytvořit systém korupce, ze kterého profitují politici a na ně napojení lobbisté. Politika potřebuje nové lidi, kteří přijmou odpovědnost za svá rozhodnutí, nebudou se schovávat za imunitu a mít strach předložit svá majetková přiznání," vysvětluje.

Ostře kritizuje současný stav ve zdravotnictví. „Hrozí jeho krach jako celku," obává se. Navrhuje výraznou změnu systému regulačních poplatků. „Zásadou bude spravedlnost a solidárnost, aby nebyli znevýhodněni chroničtí a sociálně slabší pacienti," sděluje. Slibuje také zrušení poplatku za recept. „Základní lék by měl být plně hrazen ze zdravotního pojištění," domnívá se.

ČSSD jako topka i ODS

Viníky současné politické a ekonomické devastace vidí jablonecký lékař jak u pravicových, tak i levicových stran. „Levice kritizuje, jistě právem, za rozkrádání či obohacování se členy ODS a TOP 09. A levičáci jsou jiní než tyto dvě strany?" ptá se a dává příklady nejkřiklavějších selhání politiků ČSSD. Jako prvního uvádí bývalého premiéra Stanislava Grosse a jeho podivné zbohatnutí těsně po odchodu z politiky při prodeji akcií. „Gross tak získal mnoho desítek milionů korun. Vzniká zde podezření, že ve skutečnosti veškeré transakce bývalého politika byly pouze krycí manévr, kterým chtěl legalizovat černé peníze fakticky získané již během svého působení v politice," míní.

Dalším sociálnědemokratickým výtečníkem - i když už v současnosti ve straně není - je z jeho pohledu bývalý hejtman Moravskoslezského kraje a ministr Jaroslav Palas, který v roce 2010 financoval stavbu luxusního ubytovacího zařízení v Jeseníkách. „Za pozemek o rozloze okolo půl hektaru zaplatil přibližně 1,4 milionů korun, cena samotné stavby byla však mnohonásobně vyšší, odhadem 30 až 40 milionů. Není jasné, jakým způsobem tyto prostředky získal," upozorňuje Rejmont, který ještě zmiňuje případ dalšího bývalého hejtmana Davida Ratha. Ten se projednává u soudu a je dostatečně známý.

Volby nás doufám nasměrují správným směrem

„Čekají nás předčasné volby, věřím tomu, že právě tyto volby nasměrují naši zemi na tu správnou cestu," doufá. Od června tohoto roku je Rejmont členem ANO. "Před tím jsem nikdy nebyl členem žádné politické strany či hnutí. Do ANO jsem vstoupil na podkladě rozkrádání republiky, přeběhlictví, trafik pro politiky," vyjmenovává.

Hrozí finanční krach zdravotnictví

Nejvíce Rejmonta pochopitelně tíží situace ve zdravotnictví. „Probíhá rušení jednotlivých oddělení v nemocnicích, hrozí finanční krach zdravotnictví jako celku," obává se. Pokud bude trvat současný trend neprůhledných toků financí, bude podle Rejmontova názoru velmi těžké udržet alespoň současnou kvalitu poskytované péče. „Do popředí se dostávají zájmy podnikatelského rázu, které se snaží resort postupně privatizovat," vypozoroval.

Stále dochází k předraženým nákupům

Dlouhodobě nesystémový přístup v úhradách péče dle Rejmonta způsobil problémy s financováním nemocnic. „Zdravotnictví začíná být podfinancované, přitom v něm v mnoha případech stále dochází k nákupům předražené zdravotnické techniky a materiálu," podivuje se.

Zrušíme poplatek za recept

Navrhuje změnu systému regulačních poplatků. „Zásadou bude spravedlnost a solidárnost, aby nebyli znevýhodněni chroničtí a sociálně slabší pacienti," sděluje. Slibuje zrušit poplatek za recept. „Základní lék by měl být plně hrazen ze zdravotního pojištění." 

Lékař chce také prosadit kvalitní zákon o zdravotních pojišťovnách. „Cílem je zlepšení systému založeného na principech povinného, veřejného a solidárního zdravotního pojištění s možností připojistit se. A zajištění přehledného toku finančních prostředků z pojišťoven," uvádí.

Jablonecká nemocnice je politicky aktivní

Miloš Rejmont je na čtvrtém místě kandidátky hnutí ANO. Jako lékař se specializuje na diagnostiku prsou, přes deset let je vedoucím lékařem akutní ambulantní péče jablonecké nemocnice.

Není však zdaleka jediným politicky aktivním lékařem této moderní a finančně si dobře stojící zdravotní instituce. Za ODS seděl v Parlamentu v posledním volebním období její ředitel Vít Němeček, který o totéž usiluje i nyní. Za KDU-ČSL usiluje o hlasy voličů z druhého místa primář chirurgie Michael Vraný, u zemanovců je čtyřkou další primář jablonecké nemocnice - v jeho případě interny -  Ivo Jörg. Dá se tedy předpokládat, že někdo z nich se do Parlamentu dostane.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …