Hrrr na Polsko! Mocné lidskoprávní organizace útočí na polskou vládu

25.10.2017 14:12

Lidskoprávní organizace zahájily frontální útok na Polsko. Tak by se daly shrnout události posledních dní, poté co Human Rights Watch a Amnesty International v rozmezí několika dní ostře kritizovaly polskou vládu.

Hrrr na Polsko! Mocné lidskoprávní organizace útočí na polskou vládu
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Jaroslaw Kaczyński

Human Rights Watch (HRW) vyzvala Evropskou unii, aby podnikla proti Polsku co nejrozhodněší kroky a zastavila tak údajné směřování země k autoritářskému systému. HRW ve své včerejší zprávě plísní polskou vládnoucí stranu Právo a spravedlnost (PiS) za to, že „podkopává právní stát a porušuje lidská práva“. Podle mínění mocné lidskoprávní organizace by měl Brusel spustit článek 7, který hovoří o pozastavení hlasovacích práv členských zemí EU.

„Od voleb vládnoucí strana PiS prosadila legislativní kroky, které brání v práci Ústavnímu soudu. Politici mohou zasahovat do jmenování a propouštění soudců, dochází k omezování svobody médií a reprodukčních práv žen. Stejně tak vláda postupně narušuje svobodu shromažďování,“ zlobí se lidskoprávní organizace, která je známá tím, že nepokrytě straní levicovým vládám, a naopak pravicovým a euroskeptickým vládám a organizacím nemůže „přijít na jméno“.

Starostlivé HRW rovněž vadí, že vláda poskytla větší pravomoci bezpečnostním službám a vyvíjí větší tlak na neziskové nevládní organizace a „porušuje práva žadatelů o azyl“. Vládnoucí Právo a spravedlnost veškerá obvinění ze strany HRW a výtky Evropské unie odmítá. Mluvčí vlády Rafał Bochenek se ke zprávě odmítl vyjádřit. V podobném duchu laděnou zprávu nicméně minulý týden vypustila do světa také Amnesty Inernational (AI).

Také AI se s neskrývaným znepokojením vyjádřila k (ne)dodržování lidských práv v zemi. Konkrétně Amnesty International poukázala na údajně nezákonné postupy vlády proti demonstrantům, aby tak zamezila dalším protestům. Tehdy reagovalo polské ministerstvo vnitra s vysvětlením, že obvinění jsou bezpředmětná a policie pouze jednala s cílem zajistit bezpečnost a veřejný pořádek.

Do Varšavy také míří zástupci Benátské komise, která je poradním orgánem Rady Evropy. Má v plánu posoudit dopady soudní reformy vlády přímo na místě a poté vydat „nezávislou“ zprávu. Polský ministr Witold Waszczykowski však vnímá tento krok jako „zasahování do vnitřních záležitostí země“ a dodal, že vláda žádné vnější zásahy do soudního systému Polska nehodlá akceptovat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…