Hrůza, co se dělo ve Sněmovně, láteří Piráti. Chystají zpřísnění

04.05.2022 7:45

V úterý to v Poslanecké sněmovně vřelo. Pět hodin trvalo, než se podařilo schválit program jednání. Ministr pro místní rozvoj a předseda Pirátů Ivan Bartoš za to zkritizoval poslance opozice z řad ANO a SPD. Jeho stranický kolega Jakub Michálek se k němu přidal. A směrem k opozici vyslal varování.

Hrůza, co se dělo ve Sněmovně, láteří Piráti. Chystají zpřísnění
Foto: Repro YouTube
Popisek: Jakub Michálek a Ivan Bartoš

Během úterý mezi koalicí a opozicí narůstalo napětí. Jednání poslanců začalo v úterý v deset dopoledne a celých pět hodin trvalo, než zákonodárci schválili program schůze. A krátce před půlnocí na středu nebyl projednán ani první bod, který se týkal debaty o biomase. Předseda opozičního ANO k tomuto bodu hovořil přes dvě hodiny.

Po přerušení tohoto bodu se poslanci začali zabývat návrhem na snížení plateb za státní pojištěnce.

Zákonodárci se během debaty přeli mimo jiné i o to, zda má předsedající schůze právo přerušit řeč poslanců, kteří z jeho pohledu nemluví k tématu.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš dal na sociální síti Facebook najevo, že se mu dění ve Sněmovně nelíbilo. Zkritizoval poslance opozice. Z řad ANO a SPD.

„Srábáctví. Jak se vyhnout novele zpřísňující zákon o střetu zájmů? Obstruovat u něčeho jiného (zatím 12 hodin). Obviňovat z obstrukcí vládu (fakt to T. Okamura řekl) a plýtvat časem všech včetně zaměstnanců Sněmovny, a pak tam posílat inspektorát práce (fakt to A. Schillerová řekla). Rukojmími a smutnými diváky toho divadla jsou všichni občané České republiky (ale věřím, že je tato ‚habaďůra‘ ANO natolik zřejmá, že to sledují jen ‚fajnšmekři‘). A to všechno jen pro zachování výhod pro oligarchy. Za Babiše bylo líp Babišovi a už se mu stejská,“ napsal Bartoš.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Ozval se také jeho kolega Jakub Michálek, který v rozhovoru pro Info.cz prozradil, že vládní koalice ODS, lidovců, TOP 09, STAN a Pirátů uzavřela dohodu, že po nějaký čas bude k obstrukcím opozice vstřícná, ale až přeteče pohár trpělivosti, zakročí.

„Protože je tady problém obstrukcí, neefektivního jednání Sněmovny, problém obrovského blábolení opozice, které hnutí ANO historicky kritizovalo, už poněkolikáté, navrhli jsme jako Piráti autonomní usnesení. V podstatě jde o pravidla Poslanecké sněmovny, která říkají, kdy a v jakém rozsahu se může řečnit tak, abychom obstrukcím aspoň zčásti zamezili,“ uvedl Michálek.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

„A my víme, že poslanci hnutí ANO mají připravené zásobníky textů, ze kterých čtou svoje projevy, přičemž jim nejde o to, aby nějak obohatili věcnou debatu o projednávaných zákonech. Jejich cílem je pouze zdržovat, aby se nedostalo na zákon o střetu zájmů. Takže my budeme do nějaké míry benevolentní, necháme jim prostor k tomu, aby se mohli vyjádřit, nemělo by to ale přesáhnout hranici, kdy demokraticky zvolená většina nemůže schvalovat svoje zákony,“ pokračoval jeden ze čtveřice pirátských poslanců.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…