Hudebník a politik Michael Kocáb oslaví pětašedesátiny

27.07.2019 15:20

Michael Kocáb patří už od 80. let minulého století k nepřehlédnutelným postavám české hudební scény, výraznou stopu ale zanechal také v politice. Rodák z Prahy, který přišel na svět 28. července 1954 v rodině evangelického faráře, se proslavil jako lídr kapely Pražský výběr, začátkem 90. let se pak ve funkci federálního poslance zapsal do dějin jako muž, který organizoval odsun sovětské armády z Československa.

Hudebník a politik Michael Kocáb oslaví pětašedesátiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Kocáb

Absolvent oboru varhany a skladba na pražské konzervatoři hrál ve druhé polovině 70. let jazz. Pak potkal kytaristu Michala Pavlíčka nadšeného pro přímočarý rock a ze spolupráce muzikantů s širokým hudebním obzorem se začal rodit převratný repertoár. Jejich skupina Pražský výběr působila v tehdejších časech jako zjevení. Novovlnná, odvázaná hudba s temnými a ironickými texty i neobvyklá pódiová prezentace lákaly na koncerty davy fanoušků.

V roce 1982 natočil Pražský výběr své první a nejslavnější album Straka v hrsti, které se šířilo pouze na kazetách, protože nonkonformní skupina byla krátce po natočení desky zakázána. Pro komunistický režim se stala odstrašujícím příkladem v jeho kampani proti punkovým a novovlnným kapelám. Kocáb stejně jako ostatní členové kapely si musel hledat jiné uplatnění. Pomohli mu v Krátkém filmu a později na Barrandově, kde se prosadil jako úspěšný autor filmové a divadelní hudby.

Na konci 80. let, krátce po návratu tehdy Výběru na pódia, se začal angažovat i v politice. „Každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží,“ řekl v létě 1989 v přímém televizním přenosu na festivalu Děčínská kotva. Posléze založil s textařem Michalem Horáčkem iniciativu Most, která chtěla připravit setkání předsedy komunistické vlády Ladislava Adamce s opozicí. Události ale byly rychlejší, přišel listopad 1989, po němž byli Kocáb i Horáček u jednání mezi zástupci moci a Občanského fóra (OF).

Necelé dva roky pak byl Kocáb za OF poslancem Federálního shromáždění. Jako předseda parlamentní komise se věnoval především odsunu sovětských vojsk, který symbolicky završilo velké turné Pražského výběru a zejména koncert v pražské Sportovní hale. K politice měl ale blízko i později, patřil do okruhu spolupracovníků Václava Havla, v letech 2009 až 2010 působil jako ministr pro lidská práva ve vládách Mirka Topolánka a Jana Fischera. V té době dal nakrátko stranou hudební kariéru.

Kocáb je mimo jiné uznávaný autor scénické a filmové hudby, v roce 2012 ale přišel comeback Pražského výběru v prakticky původní sestavě. Kocába s Pavlíčkem doplňují baskytarista Vilém Čok a bubeníci Klaudius Kryšpín a Jiří Hrubeš. Loni se pak kapela – aspoň podle Kocábových slov – dočkala vrcholu své dráhy, když byla předkapelou na pražském koncertě Rolling Stones. „Nikdy bychom tomu nevěřili, že se to může stát,“ řekl Michael Kocáb.

Ani po návratu ke koncertování se Kocáb nepřestal vyjadřovat k veřejným věcem. Jako mluvčí iniciativy Kroměřížská výzva třeba kritizoval hnutí ANO kvůli oligarchizací politiky. V poslední době se ale otec čtyř dětí přeci jen věnuje hlavně hudbě, s Pražským výběrem koncertoval v pražské Lucerně ke sto letům Československa, nedávno vystupoval na festivalu Metronome a na podzim chystá velké společné turné s Richardem Müllerem a Ondřejem Soukupem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

22:58 Další velký plán, jak zatočit s „dezinfem“. Tentokrát od Lipavského. Ozval se smích

Piráti představili svůj 12bodový plán pro boj s dezinformacemi, v němž požadují, aby další ministers…