Hudeček zrušil partnerství Prahy s Moskvou. A toto mu vzkazují hoteliéři

12.09.2014 17:03

Pozastavení partnerství hlavního města Prahy s Petrohradem a Moskvou vážně poškozuje cestovní ruch. V otevřeném dopise pražskému primátorovi Tomáši Hudečkovi (TOP 09) to uvedlo Fórum cestovního ruchu, které sdružuje profesní svazy v oblasti cestovního ruchu. Požaduje, aby Praha usnesení rady z minulého týdne zrušila. Primátor to ale odmítl.

Hudeček zrušil partnerství Prahy s Moskvou. A toto mu vzkazují hoteliéři
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pražský primátor Tomáš Hudeček

Hoteliéři, restauratéři a zástupci cestovních kancelář v dopise uvedli, že jsou velmi znepokojeni. „Nevíme, co vás opravňuje rozhodovat také za podnikatele bez jakékoliv předchozí konzultace. Bohužel tímto neuváženým krokem velmi vážně poškozujete cestovní ruch, který je významným oborem právě v našem hlavním městě," píšou v dopise zástupci mimo jiné Asociace hotelů a restaurací či Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Praha si ale trvá na svém. „Konat budeme až ve chvíli, kdy se stabilizuje situace na Ukrajině," reagoval dnes primátor. Rada města už dříve uvedla, že „svévolný útok Putinova režimu na Ukrajinu ohrozil nejen suverenitu Ukrajiny, ale i bezpečnost celé Evropy". Česká metropole hodlá v budoucnu přátelské vztahy s oběma městy obnovit. Podmínkou je ale vyřešení konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou. Do té doby se Praha nebude podílet na pořádání akcí, zmrazila jednání o projektech na příští rok.

Hudeček prý kvůli vlastnímu zviditelnění potrestal podnikatele i poctivé ruské občany

Pozastavení spolupráce podle fóra vyslalo negativní signál. „Domníváme se, že v zájmu vlastního zviditelnění jste potrestal poctivé ruské občany, kteří se současnou politickou situací nejsou nijak spojeni, stejně jako podnikatele, kteří odvádějí v této zemi daně," píšou hoteliéři Hudečkovi. Primátor na dotaz ČTK zopakoval, že Praha zůstává přítelem ruských lidí, „odmítá ale imperiální politiku Kremlu".

Rozhodnutí radních způsobilo pokles rezervací turistů z Moskvy o 30 %

Mediální ohlas v Moskvě byl podle hoteliérů nebývalý a hotely a CK již registrují propad rezervací turistů z Moskvy od svých obchodních partnerů téměř o 30 procent. Petrohrad v uplynulých dnech označil rozhodnutí pražských radních za nepřátelské gesto.

Moskva je partnerským městem Prahy od roku 1995. V roce 2000 obě města uzavřela dohodu o přátelských vztazích a spolupráci. Partnerství s Petrohradem uzavřela v říjnu 1991. Města v rámci podepsaných smluv spolupracují třeba při pořádání společenských nebo kulturních akcí. Komerčních aktivit se podle Prahy rozhodnutí radních nijak netýká.

Loni přijelo do ČR 803.000 ruských turistů. Ruský turista zůstává v tuzemsku v průměru pět dní a za den utratí 4000 korun. Z každé jím utracené stokoruny získává stát 41 korun na odvodech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…