Hukot před americkou ambasádou: Pryč s Trumpem, EU dělá tajtrlíka. A schytal to i redaktor od Bakaly

13.01.2020 20:04

REPORTÁŽ Trumpe, ruce pryč od Íránu. Tak zhruba zněl vzkaz, který v neděli 12. ledna vyslala přímo před budovou amerického velvyslanectví v Praze skupinka několika desítek demonstrantů. Šlo o Írán a kroky amerického prezidenta Donalda Trumpa vůči němu, rozhodně však ne o podporu íránského nedemokratického režimu, uváděli manifestující opakovaně.

Hukot před americkou ambasádou: Pryč s Trumpem, EU dělá tajtrlíka. A schytal to i redaktor od Bakaly
Foto: JoK
Popisek: Demonstrace Socialistické solidarity před americkou ambasádou v Praze

Světová a tuzemská média žijí už více než týden eskalací vztahů mezi Spojenými státy a Íránem, která následovala poté, co Američané řízenou střelou zabili vysoce postaveného íránského generála Sulejmáního na mezinárodním letišti v íránském Bagdádu.

Vztahy ochladly na bod mrazu. Íránci sestřelili údajně omylem civilní letadlo ukrajinských aerolinek, na jehož palubě zahynulo minimálně 170 lidí. Regovali i vojensky, když jen pár dnů po Sulejmáního smrti odpálili rakety na několik desítek amerických cílů v Iráku (žádný Američan nebyl zraněn). Sám Trump již předtím reagoval horkokrevně zcela podle svého stylu, když mluvil o rozbombardování íránských památek.

„Státní poprava“ Sulejmáního neprospěla ani pověsti Američanů v regionu. Irácký parlament například požaduje stažení všech amerických vojáků ze země. Napětí v Iráku mezi Američany, íránskými silami a Izraelem nicméně eskaluje již řadu měsíců, jak osvětlil v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz například arabista Petr Pelikán.

Na protest proti další eskalaci a především proti možným vojenským krokům ze strany USA se v neděli 12. ledna přímo před objektem amerického velvyslanectví v Praze konala demonstrace svolaná pod taktovkou Socialistické solidarity a jejího lídra Jana Májíčka.

Jedním z řečníků měl původně být i Jan Kavan, bývalý ministr zahraničních věcí ČR a bývalý předseda Valného shromáždění OSN v New Yorku. Účast podle organizátorů nicméně odřekl. Před americkou ambasádou nakonec demonstrovaly odhadem asi čtyři desítky lidí pod dohledem několika policistů.

Nedělní manifestace se nesla jednomyslně v kritickém duchu vůči akcím Spojených států v regionu. Demonstrující přitom opakovaně zdůrazňovali, že k náboženskému íránskému režimu nechovají žádné sympatie. Náladu demonstrantů vystihovaly transparenty, které si na akci přinesli: „Armády USA, Ruska, EU pryč z Blízkého východu“, „Žádnou podporu okupaci! Armáda ČR pryč z Iráku a Afghánistánu“.

„Zabití Sulejmáního byl jen přihlouplý, i když nebezpečný tah,“ řekl úvodem Jan Májíček ze Socialistické solidarity. Následně kritizoval česká média, když mluvil o „mediální válce“, která se v nich odehrává a která má podle jeho názoru „připravit občany Evropské unie, Spojených států a České republiky na válku proti tzv. čistému zlu v podobě Íránu“.

Do koho „tnul“ Májíček konkrétně? Zmínil například hlavního analytika Hospodářských novin Martina Ehla, který podle Májíčka v komentáři uvedl, že slabá reakce Íránu po zabití Sulejmáního je důkazem toho, že Írán je slabý.

Májíček připomněl, že Írán má osmou největší armádu na světě. „Nevím, jestli si Hospodářské noviny přejí smrt dalších civilistů,“ dodal. „Ale to opravdu důležité je, že jakákoliv intervence Spojených států na Blízkém východě by byla katastrofou pro lidi, kteří tam žijí,“ dodal.

„Není to poprvé, kdy se Blízký východ stal centrem vojenských intervencí a cynické politiky,“ řekl Májíček a připomněl i angažmá, které za sebou ve vztahu k Íránu Američané táhnou z minulosti.

„Spojené státy pomohly organizovat vojenský puč proti premiéru Mosadekovi, který si dovolil obhajovat zájmy vlastních lidí a sáhl na zájmy ropných společností západních států. Z tohoto vzešla vláda Šáha, který vládl pomocí teroru a své neslavné tajné policie,“ uvedl Májíček s odkazem na puč, který země prodělala v 50. letech minulého století a ve kterém sehrály svou úlohu tajné služby USA a Velké Británie v tzv. operaci Ajax. Šáhův teror ukončila až íránská revoluce v 70. letech minulého století. Ta ovšem vedla k nastolení íránské islámské republiky, která v Íránu funguje dodnes.

Tento fakt připomněla i Valerie Kim z iniciativy Skutečná levice. V minulosti to byla právě americká CIA, která v zemi odstranila demokraticky zvoleného prezidenta, aby znovunastolila tyranii vlády Šáha, uvedla. Následovala ale íránská islámská revoluce, po které v zemi nastoupili k moci islámští fanatici, doplnila. „Ze řetězu utržený Trump vyhrožuje Íránu zničením historických památek. To by byl válečný zločin,“ uvedla s tím, že se nyní protestuje proti „další zbytečné válce, která by kromě ropných magnátů a překupníků se zbraněmi neprospěla nikomu“.

„Navíc bychom neměli podporovat politiku, která vede k navyšování zisků zbrojařských korporací,“ dodal Májíček. „Stojíme na straně lidí bojujících proti válce. Pryč s Trumpem, pryč s jeho válečnickou politikou a pryč s podporou této politiky ze strany české vlády,“ vyzval Májíček.

Alexandra Holubovič z feministické organizace International Feministr United zase připomněla, že válka je vždy horší pro ženy, které v ní často čelí znásilnění coby záměrné součásti strategie postupujících vojsk.

„Váš prezident je ztělesněním macho agresivity. Nestačí, že mluví o křesťanských hodnotách, ale chce zavést i hodiny výuky z bible v amerických školách,“ vzkázala přes ulici směrem k americké ambasádě. „Zahajovat války ale není křesťanská praxe ani tradice,“ dodala. Pokud Donald Trump chce hledat příklad křesťanských tradic a hodnot, měl by se podle ní spíše dívat směrem k Martinu Lutheru Kingovi (hlavní figuře zosobňující hnutí za lidská práva v USA 60. let) nebo k Dorothy Dayové, katolické jeptišce, která usilovně protestovala proti válce ve Vietnamu. Trump je v těchto ohledech, kdy tvrdí, že je pro život a pro křesťanské tradice, pouze pokrytec, dodala. „Chceme spravedlnost, chceme mír. Ať USA vypadnou ze Středního východu,“ vyzvala závěrem.

Posléze vystoupil i Lubomír Lédl, předseda levicové Strany demokratického socialismu. Úvodem zavtipkoval slovy o „americké ropě, kterou bůh umístil na Středním východě“. Následně vyjmenoval konflikty, ve kterých měly podle jeho slov USA prsty: od konfliktu v Jugoslávii přes Irák, Afghánistán až k pádu Kaddáfího v Libyi. EU podle Lédla dělá neustále NATO a USA „tajtrlíka“.

„Mladí Američané, pracující Američané jsou našimi spojenci. Nikdy našimi spojenci ale nemůže být vláda Spojených států,“ uvedl Lédl. „Nejsme tu, abychom ronili slzy za Sulejmáního. Jsme tu, abychom vyjádřili podporu současným protestům v Íránu,“ dodal.

V případě další eskalace napětí mezi USA a Íránem v regionu slibují organizátoři další protesty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jok

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …