Hůř to dopadnout nemohlo. Scholz v Číně řešil, co nechtěl

15.04.2024 9:46

V Německu to opět vře. Zatímco se koaliční Zelení a liberálové z FDP hádají, jakou cestou naplnit německé klimatické cíle, třetí koaliční partner sociální demokrat Olaf Scholz vyrazil na návštěvu Číny. Jenže má problém. Podle serveru německého listu Handelsblatt se kancléřova cesta ocitla ve stínu íránského útoku na Izrael, a to se Olafu Scholzovi rozhodně nehodí.

Hůř to dopadnout nemohlo. Scholz v Číně řešil, co nechtěl
Foto: FCB
Popisek: Olaf Scholz

Německému kancléři, sociálnímu demokratovi Olafu Scholzovi, podle všeho přibudou vrásky na čele. Vydal se na cestu do Číny, od které si pravděpodobně hodně sliboval, ale útok, k němuž došlo 7 tisíc kilometrů od Číny mu jeho očekávání zřejmě zhatí.

„Načasování návštěvy kancléře Olafa Scholze (SPD) v čínské mega metropoli Chongqing nemohlo být horší. Pozornost by se ve skutečnosti měla zaměřit na německo-čínské vztahy, které jsou stále více poškozovány debatami o „vysmívání se“ a nadměrné kapacitě v čínské výrobě. ... Ještě před příjezdem delegace je ale cesta zastíněna celosvětovou politickou událostí, která se odehrává téměř 7000 kilometrů odtud. V noci ze soboty na neděli Írán zaútočil na Izrael raketami a drony, den před příletem kancléře do centrálního čínského města, v jehož správní oblasti žije více než 30 milionů lidí,“ napsal server listu Handelsblatt.

Scholz těsně po přistání v Číně íránský útok odsoudil a zdůraznil, že Německo stojí na straně Izraele. Místo své návštěvy tak rozebírá hrozící válku mezi Íránem a Izraelem. A po návštěvě jedné z firem se rychle ubytovává v hotelu, odkud s německými kolegy z koalice rozebírá situaci v íránsko-izraelském konfliktu.

„Eskalace na Blízkém východě odvádí pozornost od skutečného účelu první části kancléřovy návštěvy, konkrétně od zlepšení nálady v obtížném vztahu Německa s jeho největším obchodním partnerem Čínou,“ zdůraznil server.

Z Německa ve stejné době zaznívá, že by kancléř měl požádat představitele Číny, aby využili svého vlivu na Írán a otupili napětí. Jenže Čína to pravděpodobně neudělá. Server listu Handelsblatt připomněl, že se američtí a evropští politici obraceli na své čínské protějšky a žádali je, aby domluvili povstalcům v Jemenu, ať přestanou s útoky na západní obchodní lodě. Číňané však udělali něco zcela jiného. S povstalci v Jemenu se dohodli pouze na tom, že teroristé nebudou napadat čínské lodě. O jiných lodích prý nepadlo ani slovo.

Navíc, v březnu Čína, Írán a Rusko uspořádaly společné námořní cvičení v Ománském zálivu.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí vyzval „zúčastněné strany“, aby zachovaly klid a zachovaly se zdrženlivě, aby se zabránilo další eskalaci napětí.

Server německého listu Die Welt také upozornil, že ekonomická síla Číny stále roste, a to i v oblasti, kde Evropa ještě před lety kralovala. Konkrétně v automobilovém průmyslu. Ale do Evropy se postupně dostávají levné elektromobily z Číny a u zdejších zákazníků se těší stále větší oblibě. „A Němci zůstávají bezmocní,“ poznamenává k tomu server listu Die Welt.

Scholz se ocitl v nelehké situaci ve chvíli, kdy se další dva jeho koaliční partneři – Zelení a liberálové z FDP – hádají o to, jak splnit německé klimatické cíle.

Předseda poslaneckého klubu FDP Christian Dürr v rozhovoru pro server německého listu Bild poznamenal, že dnes opoziční CDU připravila zákon, který by ve jménu ochrany klimatu mohl údajně vést až k zákazu řízení motorových vozidel. FDP tomu chce zamezit, ale Zelení podle Dürra vyčkávají a v tuto chvíli se moc nemají ke spolupráci na změně tohoto zákona.

Konkrétně má na mysli zákon o ochraně klimatu, jenž by teoreticky mohl znamenat zákaz řízení motorových vozidel o víkendech. Alespoň podle FDP.

„Vzpomeňte si na šílené debaty paní von der Leyenové z Bruselu na téma spalovacích motorů. To chceme jako koalice změnit. A FDP na tom trvá. … Miliony lidí, ve skutečnosti každý Němec, každý v určité chvíli závisí na autě. A není možné nikomu vysvětlit, proč už nemůžete v sobotu dojet do supermarketu nebo proč se hroutí dodavatelské řetězce, protože už nejezdí kamiony,“ zdůraznil předseda poslaneckého klubu FDP. „Dobrou zprávou pro klima je, že Německo dosahuje svých cílů ochrany klimatu,“ dodal.

Vláda změnu zákona o ochraně klimatu schválila již v září loňského roku, ale teď ji ještě musí projednat parlament a právě tam prý naráží na zdráhání Zelených, kteří jsou součástí koaliční vlády.

Ministr hospodářství a klimatu Robert Habdeck (Zelení), ujišťuje, že dohody bude dosaženo na nejbližší parlamentní schůzi, která začíná 22. dubna. 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Číňané a Rusové mají z kohokoli z Evropy jen legraci :-), Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemuž v letech , 15.04.2024 12:16:58

|  10 |  0

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …