Hurá, Turecko povolilo, NATO bude větší, zní v Česku. Ale zde je cena

29.06.2022 9:26

Finský prezident Sauli Niinistö světu oznámil, že Turecko upustilo od svých výhrad ke členství Švédska a Finska v NATO. Z Česka zaznívají ohlasy spokojenosti, například od Tomáše Zdechovského, generála Pavla nebo neúspěšného kandidáta na prezidenta Horáčka. A co dostane Turecko za to, že změnilo názor? Není toho málo.

Hurá, Turecko povolilo, NATO bude větší, zní  v Česku. Ale zde je cena
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

Anketa

Pokud by v roce 2022 byly parlamentní volby, volili byste stejnou stranu jako v roce 2021? (Ptáme se od 28.6.2022)

75%
21%
hlasovalo: 6690 lidí
Agentura Reuters rozšířila do světa zprávu finského prezidenta Niinistöa, který oznámil, že Turecko stáhlo své námitky k přijetí Švédska a Finska do Severoatlantické aliance. Shodu se podařilo najít na třístranných jednáních ve španělském Madridu, po kterém Turecko, Švédsko a Finsko podepsaly společné memorandum. Jednání i podpisu samotného memoranda se zúčastnil také generální tajemník NATO Jens Stoltenberg.

„Velmi vítám podpis tohoto trilaterálního memoranda a velmi vítám konstruktivní přístup, který všechny tři země během jednání projevily. Finské a švédské členství v NATO je dobré pro Finsko a Švédsko, je dobré pro NATO a je dobré pro evropskou bezpečnost,“ poznamenal Stoltenberg.

  1. Další informace naleznete zde

Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) zatleskal. „Turecko souhlasí se vstupem Finska a Švédska do NATO! Skvělá práce diplomatů.“

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Turecko ustoupilo a Švédsko a Finsko mohou do NATO

Generál ve výslužbě a možný prezidentský kandidát Petr Pavel je také spokojen.

„Vstup Finska a Švédska do NATO, ke kterému dalo dnes v Madridu souhlas už i Turecko, je mimořádně důležitým krokem pro posílení kolektivní i naší obrany. Zároveň je to teď velmi potřebný signál nejen Rusku, že dokážeme být jednotní,“ napsal někdejší nejvyšší vojenský představitel NATO na twitteru.

Turecko ustoupilo a Švédsko a Finsko mohou do NATO

Komentátor deníku Právo Alexandr Mitrofanov v souvislosti se vstupem Finska a Švédska do NATO zmínil jméno českého exprezidenta Václava Klause.

„Turecko podpoří vstup Švédska a Finska do NATO. Další nevýhra Institutu Václava Klause,“ konstatoval.

Turecko ustoupilo a Švédsko a Finsko mohou do NATO

 Někdejší neúspěšný prezidentský kandidát Michal Horáček oznámil, že na oslavu této události se vydá do Turecka, prožije tam pár dnů dovolené, a tím podpoří tamní hospodářství. V Turecku v současné chvíli inflace přesahuje 70 procent. V České republice je to 16 procent.

„Navštívil jsem spoustu zemí, ale ne Turecko. Bylo tam příliš mnoho Russáků. Teď, když T přestane blokovat vstup Švédska a Finska do NATO, se Russáci urazili, a že už tam prý jezdit nebudou. Jdu si hledat nějakej hotel v Galatě,“ napsal Horáček.

Turecko ustoupilo a Švédsko a Finsko mohou do NATO

Šéf turecké odnože zpravodajského serveru Middle East Eye Ragip Soylu prozradil, co všechno Turecko dostane za to, že přestalo blokovat vstup dvou severských zemí do Severoatlantické aliance.

Švédsko a Finsko se prý zavázaly, že zruší své zbrojní embargo, které dosud vůči Turecku uplatňovaly. Zavázaly se prý také, že přestanou podporovat kurdské Lidové obranné jednotky (YPG). Tuto organizaci Turercko označuje za teroristickou. Obě země se podle Soylua také zavázaly, změní své zákonné formulace o zločinech terorismu a začnou vydávat údajné teroristy. Turecko, Finsko a Švédsko dle novináře také vytvoří stálý společný mechanismus pro konzultace v oblasti spravedlnosti, bezpečnosti a zpravodajských služeb. Obě země také podpoří členství Turecka v organizaci PESCO.

Turecko ustoupilo a Švédsko a Finsko mohou do NATO

Turecko ustoupilo a Švédsko a Finsko mohou do NATO

Turecko ustoupilo a Švédsko a Finsko mohou do NATO

Turecko ustoupilo a Švédsko a Finsko mohou do NATO

Turecko ustoupilo a Švédsko a Finsko mohou do NATO

 

Turecko ustoupilo a Švédsko a Finsko mohou do NATO

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…