Hybridní útok na eurovolby začal! Bělobrádek chtěl zasadit ránu mladšímu Klausovi, jenže ve vlastní straně má „černou ovci“. Vypukla kanonáda

02.02.2019 13:27

Poslanec Václav Klaus mladší (ODS) přišel s návrhem trestat mazání příspěvků na veřejně přístupných elektronických sociálních sítích. Novela se má týkat pouze sítí se 100 tisíci a více registrovanými uživateli. Tento návrh stihla zkritizovat řada politiků, například i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek, jenž souhlasí s názorem, že jde jen o uměle vytvořený problém. Se zlou se potázal, přečtěte si proč.

Hybridní útok na eurovolby začal! Bělobrádek chtěl zasadit ránu mladšímu Klausovi, jenže ve vlastní straně má „černou ovci“. Vypukla kanonáda
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Pavel Bělobrádek

Předseda lidovců Pavel Bělobrádek posměšně k návrhu Václava Klause ml. sdílel facebookový příspěvek ze stránky evropského nevládního a občanského hnutí Pulse of Europe – Czech Republic, v němž se o Klausově novele hovoří jako o hybridním útoku útočícím na volby do Evropského parlamentu.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Šéf lidovců tak dal najevo souhlas s názorem, že Klausův návrh zákona o mazání příspěvků na Facebooku je uměle vytvořený problém, který má očernit EU a odvést pozornost od debaty, jak je nám EU prospěšná a jakou EU chceme. Měla by se prý řešit hlavně budoucnost EU a České republiky, a neztrácet čas nesmyslnými návrhy zákonů.

Bělobrádkovi to za tento útok na Klause ml. někteří komentující pořádně spočítali. Miroslav Orel mu například navrhl, že by se spíše měl pozastavit nad tím, že on sám takové téma nepřinesl do diskuse, na rozdíl od Klause ml., který si své téma alespoň našel.

Ani uživatel Dáša Bačík nechápe, proč, když si svobodně vyjádří svůj názor, proč by mu měl být příspěvěk odebrán? Je to podle něj naopak hrubý projev neúcty k člověku, k jeho vynaloženému úsilí a času. „Kdo jste, že si uzurpujete právo jiné tímto způsobem umlčovat? Pak se nedivte, že jste označováni výrazem ‚lepšolidi‘!“ oslovil šéfa lidovců.

„Proameričtí křiklouni nyní prosazují ruské a čínské metody – cenzuru. Všimli si vůbec, jak jsou směšní? Schvalování cenzury by pro politiky, včetně Pavla Bělobrádka, mělo být trestné,“ projevil zřetelně svůj názor Robert Fischer.

Jistým paradoxem na Bělobrádkovu postoji, na který Klaus ml. poukazoval, je to, kdo tento zákon proti mazání příspěvků předkládá a kdo je pod ním podepsaný. Mezi proponenty patří totiž také poslanec Stanislav Juránek z KDU-ČSL

.

Příspěvek kritizující návrh Václava Klause ml., který Bělobrádek zvěřejnil na svém facebooku o něco později, sdílel i sám Klaus ml. Co si tom všem sám myslí, vyjádřil stručným popiskem „bez komentáře“. O to zajímavěji vypadala následná diskuse.

Vladimír Šedivý Klausovi ml. do diskuse napsal, že nerozumí té ztrátě času nad nesmyslnými návrhy zákonů. „Takže debata o uchošťourech, pomazánkovém máslu ... je v pořádku, ale debata o cenzuře je ztráta času. No nejsem ‚demokrat‘, ale něco tu smrdí,“ míní.

Pavel Sycha by to nebral tak vážné a označil novelu trestního zákoníku navrhovanou Václavem Klausem ml. za typickou „klausovinu“. Nikoliv hybridní hrozbu. Je spíše prý zvědavý, kolik lidí si z toho zase odnese, že je v tom obrázku nějak zainteresovaná EU.

Další komentujcí Radek Pulkrábek Klausovi ml. doporučil, ať tuto kritiku bere spíše jako uznání, jako projev toho, že to děla dobře a ostatní z něj mají spíše strach.

Do diskuse se se svým názorem poté zapojil i Michal Grulich, pobavilo jej, že předkládání návrhu poslancem je hybridním útokem. „Ten návrh zakona je kravina, ale tohle je ještě o mnoho lepší,“ napsal pobaveně.

Do jisté míry s ním souhlasila i Markéta Karásková. Podle ní se Klausovi za jeho návrh směje více lidé, než kdy jindy. A připojila se k názoru, že jde o uměle vytvořený problém.

Tí, co tady píšou, že Facebook je soukromá firma a může si mazat, co chce, jsou ty samý lidi, co by nejradši zakázali Soukupa a Parlamentní listy, rozhořčil se Josef Tkáč. „Protože svoboda slova, soudruzi, je jenom vocamcáď pocamcáď,“ doplnil. Jiní zase Klausův návrh vnímají spíše jako začátek prezidentské kampaně, aby byl vidět a slyšet.

Novela se má týkat pouze sítí se 100 000 a více registrovanými uživateli. Podle Klause ml. má novela zajistit, aby se nevztahovala například na diskuze pod články na názorových médiích. Trestné má být smazání komentáře, který není v rozporu „s trestními předpisy, mezinárodními smlouvami, kterými je ČR vázána, nebo s dobrými mravy“, pokud se tím snažíte potlačit debatu „o důležitých otázkách veřejného zájmu“. Těm, kdo se proviní, hrozí statisícové až milionové pokuty, vězení na 3 roky nebo zákaz činnosti.

Podle Klausových slov by postih nehrozil například řadovým uživatelům Facebooku, kteří by na svém profilu smazali nějaký ten komentář. Prý mu jde o administrátory samotného Facebooku, kteří dle Klause často cenzurují komentáře lidí s podobnými názory, jako má on. Z textu samotné novely to ale patrné není.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…